{ "title": "Deniz Kestanesi Batması", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/deniz-kestanesi-batmasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:58:07", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bir olaydır. Bu durumun tedavisi çok kolay ve pratik yöntemlerle yapılabilir fakat tedaviye gerek kalmadan yani başımıza bu olay gelmeden önce yapmamız gereken bazı şeyler vardır. İlk önce, denize gireceğimiz yerde deniz kestanesi olup olmadığını o çevrede yaşayan veya o çevreyi iyi bilen kişilere sormalıyız. Kumsalda yürürken zemini kontrol etmeli ve hatta çakıl taşı bulunan yerlerde yürüyor isek ayağımıza koruyucu deniz ayakkabıları giymeliyiz.

Deniz kestanesinin battığı iğneleri, diğer bütün deniz canlılarında bulunduğu gibi toksit maddeler içermektedir. Bunun gibi deniz kestanesi batması durumunda bu maddeler vücut dokusunda bulunduğu süre boyunca vücuda toksit yaymaktadır. Çok büyük bir korku sağlaması gereken bir zehir değildir fakat yine de deniz kestanesi iğnelerinin dikkatli bir şekilde çıkarılmasında fayda vardır.

Deniz kestanesi iğneleri vücut içerisinden nasıl çıkartılır?

Deniz kestanesinin iğnelerini iki farklı yöntem ile çıkartabiliriz.

İlk olarak, deniz kestanesi batması olayında iğnelerin battığı kısma hiçbir şekilde dokunmadan ve eğer ayağa batmışsa üzerine hiçbir şekilde basmadan kıyıya, sakin bir kenara çıkmak gerekiyor. Deniz kestanesi iğneleri toksit maddeler içerdiğinden dolayı, iğnelerin battığı kısmı iğnelerin çıkması için sıkmamalı, herhangi bir basın uygulamamalı ve hiçbir koşulda yılan sokması durumunda olduğu gibi emerek dikenler çıkarılmaya çalışılmamalıdır.

Eğer yanımızda cımbız var ise cımbızı kullanarak gözle görülebilen iğneleri dikkatli bir şekilde çekerek çıkarabiliriz. Cımbız kullanılarak çıkarılamayacak kadar küçük olan iğneler için ise kestanenin iğnesinin batmış olduğu kısmı sabunlu suyla yıkadıktan sonra bu bölgeye ılık durumda veya hafif sıcak bir su ile ıslatılmış olan bir bezle sarabiliriz. Bu şekilde bir müdahale doktora gidene kadar iğnenin toksin etkisini azaltacaktır.

İğnelerin batmış olduğu bölgedeki, gözle görülebilen iğneler, kesinlikle basınç uygulamadan, ilk maddede saydığımız şartlar göz önünde bulundurularak bir cımbız yardımı ile temizlenebilir. İğnelerin batmış olduğu bölge temizlendikten sonra, dokunun içerisinde gözle görülebilen veya gözle görülemeyen iğnelerin çıkarılması için zeytinyağı kullanılabilir. Zeytinyağı kullanarak ıslatılan bir bezi, kestane iğnelerinin batmış olduğu bölgeye sararak bekleyebiliriz. İğnelerden bazılarının kendiliğinden dışarı çıktığını görebiliriz.

Deniz kestanesi batması durumu her ne kadar rahatsız edici bir durum olsa tedavi edilebildiğini ve nasıl tedavi edildiğini bilmek insanların içini rahatlatır. Burada belirtilen yöntemler dışında, batan bölgede kesikler, delikler açarak iğneleri çıkarmaya çalışmak kesinlikle istenmeyen durumları doğurabilir. Eğer iğnelerin batmış olduğu bölge enfeksiyon kapmış ise kesinlikle bir sağlık kuruluşundan veya en azından bir eczaneye başvurmak gerekir.
" } ] }