{ "title": "Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-agaci-nerelerde-yetisir.jpg", "date": "19.01.2024 15:57:36", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve verimi fazla kestane ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir, bu bölgeler çoğunlukla Marmara kıyılar, ege kıyıları ve Doğu Karadeniz bölgesindedir. Şu an var olan kestane ağaçlarının geneli, bu bölgelerde diğer orman ağaçları ile karışık biçimde bulunmaktadır.

1000-1200 m arasındaki yüksekliklere kadar olan yerlerde yaşayabilen kestane ağaçları, ağır toprakları ve kireç miktarının çok fazla olduğu bölgeleri sevmiyor. Bu nedenle daha çok fazla toprağı geçirgen ve gevşek olan bölgelerde yetişebilmektedir. Kestane ağaçları açısından en uygun yükseklik 400 m civarındadır. Kestane soğuk havayı seven bir ağaç türüdür. Kayıngiller familyasındandır. Kestane ağaçları önemli ve gösterişlidirler. Üstünde hem dişi hem de erkek çiçek barındırır. Kestane bol miktarda nişasta içermektedir. Kestane üretiminin önemli kısmı Çin'de gerçekleşir.

Morfolojik özellikleri nelerdir?

Yaprak döken bazı durumlarda çalı formundaki orman ağaçlarındandır. Kabuk çatlaklı yapıdadır. Yaprak kısmında çıkan tomurcuklarla yalancı uç tomurcukları bulunur. Tomurcuklar üst üste binen 2 adet pulla örtülmüştür. Yapraklar sarmal dizilmiş ama bükük iki sıralı görünür. İkincil damarlar birbirlerine paralel uzanır. Yapraklar kalın kimi vakit sert, mızraksı, kenarı dişli ve kılçık benzeri yapıda olabilir. Erkek çiçekler dik durumda, 1-3 salkımlı; salkımcaların her birindeki brahteler birbirlerine karşılıklı olarak durur. Çiçek örtüsü 6 kısımlıdır. Stamenler 10-12 (20) kadardır.

Kestane üretim-tüketim

Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya bölgelerinde tüketimi yaygındır. Orta çağlarda Güney Avrupa'da yeterli buğday ununa sahip olmayan orman toplulukları esas karbonhidrat ihtiyacı olarak tamamı kestaneye bağlı kalmaktaydılar. Kestane Türkiye'de en çok fazla Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Kestane düşük kalorili bir kuru yemiştir. Protein ve yağ açısından zengindir. Ayrıca fazla miktarda lif içermektedir. Kestane kandaki kolesterol düzeyini dengeler. Kemik gelişimini sağlar ve kan damarları oluşumunda yardımcı olur. Dişleri ve iskelet yapısını güçlendirir. Antioksidan içermektedir. Bu özelliği ile serbest radikallere karşı vücudu korumaktadır. Kestane kırmızı renkli kan yapıcı hücrelerinin oluşumunu sağlar ve kandaki kötü kolesterolü azaltır. İyi kolesterolün ise artmasına yardımcı olur. Kan Basıncını dengeler.

Kestane kış mevsiminin vazgeçilmezlerindendir. Bilhassa soğuk havalarda sobanın üstünde pişirerek ailece yeme çok fazla zevklidir. Ayrıca kestane pişerken kendine özgü mis gibi bir koku yayar. Kestane sevenlerin o koku çok fazla hoşuna gitmektedir. Bu bilgiler ışığında, kestane bahçesi kurulmak isteniyorsa, toprağı gevşek, bol güneş alabilen nemli ortamların seçilmesi önemlidir. Önceden derin sürüm yapılmış bir dekar alana, 16-20 kestane fidanı dikilmesi uygundur. Ağaçların aralarında, 7-8 metre dikim mesafesi bırakılması en ideal ölçüttür. Bu uygulamalar uygulandıktan sonra, kestane ağacı nerede yetişir yerine, en iyi verim nasıl alınır, sorusuna cevap aramak doğru olacaktır. Bu sorunun merkezindeki kilit nokta, üreticilerin en son gelişmeleri takip etmeleri yerinde olacaktır. Dikim için seçilecek yer, hastalık ve diğer sorun yaratabilecek koşullara karşı, en az düzeyde etkilenecek biçimde hazırlanmalıdır. Kaliteli iyi ürün veren kestane türü seçimi ve aşılama ile verim ve kalite arttırılması da olasıdır. İlaçlama düzenli biçimde, aksatılmadan yapılmalı ve gübrelemeye de önem verilmelidir.
" } ] }