{ "title": "Kestane Aşısı", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 23:06:03", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretilen bitkilerde bir anaç fidan diğeri de altlık fidan olmak üzere iki genotip vardır.

Aşılama olayı aslında doğal olarak görülebilecek bir olaydır. Aşılama işleminde dikkate alınması gereken aşı kalemi olacak fidanın öncelikli olarak hastalığa maruz kalma olasılığı en düşük yaşlı bitki olması gerekir. Daha sonrasında ise fidanın verimliliği, meyve vericiliği, erken vericilik, meyvenin rengi, tohum zarı soyulabilirliği ve tohuma girme olasılıklarına bakılır. Bunların dışında da meyve kabuğunun rengi ve sertliğine bakılır.

Kestane aşılamada en çok kullanılan yöntem hem kolay uygulanması hem de kolay tutması bakımından göz aşılarıdır. Göz aşıları uygulanırken T aşısı yöntemi kullanılır ister düz ister ters uygulansın ikisinde de olumlu sonuç verir. Ters T aşılamada yağmur suyu girme riski az olması sebebiyle bitkinin enfeksiyon riski daha azdır. Bu yöntem ile kaynama işlemi daha hızlı olur. Göz aşı ile üretimde öncelikle T veya+işareti şeklinde kesik oluşturulur. Önceden saklamaya alınmış aşı kalemi kullanılır ve bitkinin kesim yerleri hafif bir şekilde kaldırılarak gözün oval kısmı T'nin içerisini iyice yerleştirilir. En son olarak da aşı yeri kapanmayacak şekilde plastik bant ile sarılır ve macunlanır.

Bu aşılama yöntemi haziran ayında fidana yapılır ise aynı yılın sonunda aşılı fidan hazır hale gelir. Ancak ilkbahar ve sonbaharda yapılan aşılama işlemleri ancak ikinci yılda hazır hale gelir. Kestane aşılamada en yüksek aşı tutma oranı eylül ayının ilk on beş gününde yama göz aşılama ile olduğu görülmüştür.

Aşının yapılma zamanı yapılan aşının tutması çok etkilidir. Durgun göz aşıları özellikleri itibarı ile kestanelerde pek de iyi sonuçlar vermez. İlkbaharda sürgün şeklinde verilen aşıların sonuçları gayet iyidir. Aşılanan fidanların her bitki gibi gübreleme sulama ve bakımı özenle yapılmalıdır.

Kestane aşılı, fidanlar büyüme evresine geldiklerinde hemen dikilmeyecekler ise hendeklenir. Bu fidanlar sonbahar aylarında toprağa ekilir ise çok iyi sonuçlar alınır. Bir diğer kestane aşısı seçeneğine kalem aşısıdır. Bu aşı çeşidi de kestane aşılamada çok iyi sonuçlar verir.

Kestane aşısı uygulanabilen ağaçlar
" } ] }