Kestane balı, çiçek balına nazaran daha koyu renge sahiptir ve çiçek balına nazaran 2 kat daha fazla demir içeriği vardır. Haziran ayı başlarından itibaren kestane çiçeklerinden elde edilen bal, keskin, buruk, acımtırak bir tada sahiptir. Rengi koyu kahverengi ve oldukça yoğun bir kıvama sahiptir. Kestane tadına ve kokusuna hâkim olan kestane balı mikrop kırıcı etkiye sahiptir.
Kestane balı faydaları nelerdir?
Kestane balı uzmanların deneyimlerine göre yara tedavisi için kullanıldığında antibiyotiklerden daha fazla etki sağlamaktadır. Kestane balı, çoğu antibiyotikten daha etkilidir. Kestane balı antibiyotiğe karşı direnç kazanmış bakterilerin bulaştığı kronik yaralarda düzenli kullanıldığında yaraların tamamen iyileşmesini sağlar.
Kestane balı her gün düzenli kullanıldığında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Vücudu bakteri ve virüslere karşı korur. İçeriğinde yer alan vitamin ve demir akyuvar sağlığı içinde faydalıdır.
1 ölçek kestane balı 2 ölçek suya karıştırılarak içine 1 çay kaşığı tarçın eklenir. Karışım krem kıvamı alana kadar karıştırılır. Elde edilen karışım vücutta yaşanan artrit ağrılarının olduğu yere masaj yapılarak sürülür. Bu sayede kısa süre içinde ağrının hafiflediği görülür. 2 tatlı kaşığı kestane balına 1 çay kaşığı toz tarçın eklenerek karıştırılır. Karışım sabah ve akşam olmak kaydıyla günde iki defa yenir. Karışım düzenli şekilde tüketildiğinde kronik artrite karşı iyi gelir.
5 şeker kaşığı kestane balı ve 1 şeker kaşığı toz tarçınla karıştırılır. Karışım ağrıya dişe uygulandığında ağrı hissini hafifletir. Gün içinde ihtiyaç duyuldukça tekrarlanabilir.
2 yemek kaşığı kestane balının üzerine toz tarçın eklenir. Karışım yemeklerden hemen önce tüketilir. Hazımsızlık ve gribe karşı iyi gelir.
1 şeker kaşığı kestane balı, 2 şeker kaşığı toz tarçın 1 bardak ılık suyun içine eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım düzenli tüketildiğinde idrar kesesi enfeksiyonu karşı iyi gelir.
Kestane balı yapılan bir araştırmaya göre mide ve kemik kanserine karşı iyi gelmektedir. Mide ve kemik kanserine maruz kalan kişilerin gün içinde 1 yemek kaşığı kestane balı tüketmesi hastalık üzerinde faydalı olur. Kestane balı toz tarçınla karıştırılarak 30 boyunca günde üç defa alınabilir.
Kestane balı kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Tarçınla karıştırılarak her gün sabah kahvaltısında tüketilir. Kestane balı kolesterolün erimesini sağlayarak kalp krizine karşı koruma sağlar. Ayrıca uygulama düzenli tekrarlandığında nefes darlığına karşı da iyi gelir.
Kestane balı uzun yıllardır erkelerde sperm üretimini arttırmak için kullanılmaktadır. Sperm problemi yaşayan erkekler düzenli kestane balı tüketirse sperm sayısında ve kalitesinde artış yaşanır. Yine gebe kalmakta problem yaşayan kadınlar kestane balını toz tarçınla karıştırarak tüketirse doğurganlık özelliğinde artış yaşanır. Kestane balı bir sakızla birlikte gün içinde çiğnendiğinde yine üreme sistemi üzerinde etkili olur.
Kestane balı ve tarçın kullanılarak hazırlanan kür mide ağrısı ve mide ülserine karşı iyi gelir. Ayrıca mide gazı için de faydalı olur.
Saç dökülmesi için kestane balından yararlanılabilir. Bir miktar zeytinyağı eritilerek içine kestane balı ve toz tarçın eklenip karıştırılır. Karışım saçlara sürülerek 15 dakika bekletilir. Daha sonra uygun bir şampuanla yıkanır.
Ilıtılmış kestane balı bir miktar toz tarçınla karıştırılarak gün üç kere tüketilir. Bu uygulama kronik öksürük, sinüzit ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı faydalı olur.
Sivilce ve cilt problemlerine karşı kestane balından yararlanılabilir. Kestane balına tarçın eklenerek krem kıvamına getirilir. Gece yatmadan önce elde edilen krem ciltte problemli bölgelere sürülür. Sabah ılık suyla yıkanarak ciltten arındırılır. Uygulama 15 gün boyunca aralıksız uygulandığında sivilcelere karşı kesin çözüm sağlayabilir. Ayrıca egzama, sedef ve mantar gibi cilt hastalıkları içinde kullanılabilir.
Kestane balı yorgunluğa karşı enerji sağlamak için kullanılabilir. 1 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı kestane balı eklenir. Üzerine bir miktar toz tarçın ilave edilerek karıştırılır. Karışım her gün sabah ve enerjiye ihtiyaç duyulduğu anda tüketilebilir.
Kestane balı düzenli olarak tüketildiğinde yaşlanmaya bağlı gelişen izleri önler. 1 su bardağı kaynar suyun içine 4 tatlı kaşığı kestane balının  ve 1 tatlı kaşığı toz tarçın eklenir. Elde edilen karışım dörde bölünerek gün boyu içilir. Cildin daha canlı, taze ve kusursuz görünmesini sağlar.
Kestane balı acı bal ile karıştırılmamalıdır. Acı bal deli bal olarak adlandırılırken, kestane balının acı olması her zaman bu karışıklığa sebep olmuştur.
Kestane balı her gün bir kaşık yendiğinde sindirime büyük katkı sağlar ve vücuttaki zararlı maddeleri mesane yoluyla atılmasını sağlar.