{ "title": "Kestane Çeşitleri", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-cesitleri.jpg", "date": "23.01.2024 04:03:51", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz koşullarında meyve yetiştirciliği hem insan sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine katkısı bakımından önem arz etmektedir. Meyveler içerisinde kestane de en önemli meyve türlerinden biridir. Kestane, asırlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Uzmanların araştırmalarına göre ilk zamanlarda yaşayan insanların yılın 4-6 ayını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini ve kişi başına yaklaşık yıllık tüketiminin 100-150 kg arasında olduğunu belirtmektedirler. Bu nedenle kestane fakirin ekmeği, ağacı ise ekmek ağacı olarak tanımlanmaktadır. Sonbaharın eylül ayında hasadı yapılan ve piyasaya çıkan kestane. Gerek kebap gerekse de haşlamasıyla ağızlara ayrı bir tat verir. Bunun yanında şekerlemesiyle ve pasta yapımında da çokça kullanılır. Kerestesi de dayanıklı ve dekoratiftir. Kestane ağaçları barınak, yakacak ve güzellik için dünyada 40 asırdan beri yüksek, serin ve yağışı bol bölgelerde yetiştirilmektedir. Verimliliği, hasadın kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve az çok gelir kaynağı olması, insanların kestane yetiştirmeye sevk etmiştir.

Ülkemizde yetişen kestane çeşitleri aşağıdaki gibidir

Sert kabuklu meyvelerde genellikle yağ miktarı yüksek olduğu halde, karbonhidratlar daha fazladır. Kestanelerin Kimyasal Bileşimi genel olarak diğer sert kabuklu meyvelere göre daha uygundur. Sert kabuklu meyvelerin geneli yağ miktarı bakımından midede ezme güçlüğü yaratır ve ekşimeye sebep olarak gösterilir. Kestane meyvesi normal koşullarda %40-45 karbonhidrat ve su, %4-6 protein, %1-2 kül bulunmaktadır. Kestane insan beslenmesinde karbonhidrat kaynağı oluşturmakla beraber C ve A vitaminlerinin bol olduğu bir meyvedir.

Kestane Çeşitleri; standart bir kestanede aranan özellikler şu şekilde olması istenir. Erkencilik, İri, lezzetli ve yüksek verimli olması. Şekerleme yapımında dağılmaması, Kestane hamuruna uygun olması. Kabuğun ince ve kolay soyulabilir olması, Hastalıklara, zararlılara ve Depolama sürecine uzun süre dayanıklı olabilmesi.

Marrone; En yüksek kaliteli ve daha iri meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi bölmez ve tohumun içerisine girmez. Daha.

Chataigne; Düşük kalitede ve küçük taneli meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi böler ve tohumun içerisine girer.

Hacıömer; Ağaçları meyve açısından verimli olan ve orta kuvvette, yayvan gelişir. Meyveleri orta iriliktedir. Eylül ayının ortalarında hasat edilmeye başlanılır. Taze tüketime ve hamur yapımına uygun bir çeşittir. Meyvenin pomolojik sınıflandırılmasında ise iki grup olarak görülmektedir.

Mahmutmolla; Ağaçları meyve açısından verimli, orta kuvvet dikine gelişme göstermektedir. Meyveleri orta irilikte olup taze iken soyulur ve hamur yapımına uygundur. Eylül ayının sonlarına doğru hasadı yapılmaktadır.

Sarıaşılama; Ağaçları meyve açısından verimli yarı dik gelişme eğilimindedir. Meyveleri orta iri-iri, genişçe oval. Meyve kabuğu ise ince kahverengi, meyve eti krem renginde, sofralık tüketimi ve hamur yapımına uygundur. Kaliteli çeşit sınıfında en üst seviyededir.

Osmanoğlu; Ağacı orta kuvvette yayvan bir gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyveleri, küçük-orta, iri genişçe oval şekilli, meyve eti krem renginde olup, eylül ayının ortalarına doğru hasadı yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak kestane şekeri imalatında kullanılmaktadır.

Hacıibiş; Ağacı orta kuvvette yayvan olarak gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyve kabukları kalın, genelde çok küçük genişçe ovaldir. Meyve eti krem renginde olup iyi kalitede bir kestane türüdür. Eylül ayının son haftasında hasat edilmeye başlanır.

Yukarıda ismi geçen kestanelerin çoğu ülkemiz şartlarında en üst verimde yetiştirilen kestane çeşitleridir. Bunun yanında ülkemizde yetiştiriciliğine ağırlık verilmemekle birlikte Yurt dışında yetiştirilen ve önemli yer oluşturan yabancı kestane çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar.

İtalya; Pesio, chiusa, val susa, luserna, castel del rio.

Fransa; Sardonne, montagne, bouche de bétizac, marsol, comballe, bournette, maraval, maridonne, marigoule.

İspanya; Famosa, amarelante, longal, garrida, ınxerta, loura.

Japonya; Tsukuba, ginyose, Ishizuki, tanzawadır.
" } ] }