{ "title": "Kestane Çeşitleri", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-cesitleri.jpg", "date": "23.01.2024 04:03:51", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz koşullarında meyve yetiştirciliği hem insan sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine katkısı bakımından önem arz etmektedir. Meyveler içerisinde kestane de en önemli meyve türlerinden biridir. Kestane, asırlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Uzmanların araştırmalarına göre ilk zamanlarda yaşayan insanların yılın 4-6 ayını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini ve kişi başına yaklaşık yıllık tüketiminin 100-150 kg arasında olduğunu belirtmektedirler. Bu nedenle kestane fakirin ekmeği, ağacı ise ekmek ağacı olarak tanımlanmaktadır. Sonbaharın eylül ayında hasadı yapılan ve piyasaya çıkan kestane. Gerek kebap gerekse de haşlamasıyla ağızlara ayrı bir tat verir. Bunun yanında şekerlemesiyle ve pasta yapımında da çokça kullanılır. Kerestesi de dayanıklı ve dekoratiftir. Kestane ağaçları barınak, yakacak ve güzellik için dünyada 40 asırdan beri yüksek, serin ve yağışı bol bölgelerde yetiştirilmektedir. Verimliliği, hasadın kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve az çok gelir kaynağı olması, insanların kestane yetiştirmeye sevk etmiştir.