{ "title": "Kestane Dikeni", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-dikeni.jpg", "date": "21.01.2024 00:33:22", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Kestane dikeni, deniz kestanesinin dış yüzeyini kaplayan kabuksu yapısında bulunan koruma kalkanı gibidir. Deniz kestanesi daha çok kayalık kesimlerde bulunmaktadır. İğnelerin uzunlukları genelde 1-2 cm'dir. Bazı türlerde 10-20 cm olabilmektedir. Dikenler keskin değillerdir. Daha çok denizlerde kestane dikeni ile yaralanmalar görülmektedir. Ayağa batma ile olan bu yaralanmalar ciddi ağrılara sebep olmaktadır. Batma 1-2 tane değildir. Yirminin üstünde dikenle baş başa kalabilirsiniz. Kestane dikeni doğası gereği battığı yerde toksin yaymaya başlar. Ağrısından çok bu toksin yayıldıkça iltihaplar oluşmasına sebep olur. Kestane dikeni aynı zamanda kalsiyum içermektedir. Normal kestanenin dikenli yüzeyi kuruyup döküldüğü için deniz kestanesi dikeni gibi riskli değildir.

Terliksiz bir şekilde denize girdiniz ve ayağınıza dikenler battı. Hemen bir cımbız yardımı ile kurtulabildiğiniz kadarından kurtulun. Daha sonra mutlaka doktora başvurun. Kestane dikeni zehirli olduğu için doktor antibiyotik verecektir. Kestane dikeni kalsiyum içerdiği için eğer battığı yerde kemik varsa röntgen de görülmeyecektir. Bu durumda MR ya da bilgisayarlı tomografi gerekecektir. Derin batıklarda deri mavi bir renk alıp nodül oluşabilir. Eğer doktora gitmeden kendim tedavi etmek istiyorum derseniz, zeytinyağı sürebilirsiniz ya da sıcak suda bekletebilirsiniz. Sıcak su kestane dikenin protein içeren yapısını bozacak ve zararlı etkisin azaltacaktır.

Profesyonel yüzücülerin bile karşılaşabildiği bu durum karşısında dikkatli olalım. Kayalık denizlere girerken palet kullanalım. Denk gelirse hemen kurtulun derim Denizin tadını çıkaralım derken diken çıkarmayalım.
" } ] }