{ "title": "Kestane Fidanı", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 21:23:37", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Kestane Fidanı; Kestane uzun seneler yaşayabilen bir ağaç cinsi olarak 200-500 sene kadar yaşayabilmekte, hatta bazı kestane ağaçlarında bin senelik olan ağaçlara rastlandığı bilinmektedir. Avrupa kestaneleri yayvan ve büyük taçları olan iri yaprakları bir şekilde olup sarı renkli çekici olan çiçekleri ile dikkat çekici güzel bir görüntüye sahip olan ağaçlardır.

Kök kısmı; Kestanenin kök kısmı esasında derin kısımlara giden kazık ve kök tipinde bir şekle sahiptir. Bu şekilde olan kazık ve kök, kuvvetli bir şekilde olan yan kökler ile desteklenmektedir. Kestaneler 20-25 metreye kadar boy atabilen yüksek bir taç meydana getirirler. Gövdenin dallanma biçimi botanik bir şekilde simpodial olarak dallanma ile göstermektedir. Bu dallanma biçiminde yan dallar oluşmasının ardından ana eksen büyümesini son bulmakta ve yan dallardan bir kısmı gelişerek ana eksenin yerini almakta ve zengin bir şekilde olan bir dallanma biçimi meydana gelmektedir. Fakat bu ağacın değişik gövde formlarına da denk gelmek mümkündür.

Yaprakları; Kestanenin yaprak kısımları geniş, uzun ve oymalı testere dişli olan bir şekildedir. Üst kısımları parlak, alt yüzeyleri ise tüylü bir şekildedir. Senelik sürgünler üstünde Alternate Sarmal bir şekilde dizilirler. Yaprakların rengi çeşitlerine nazaran soluk yeşilden koyu yeşile doğru renk değişebilme özelliği bulunmaktadır. Yaprakların uzunlukları genişlikleri, üst kısımlarında bulunan damar sistemleri kalınlıkları kestane ağacının çeşidine göre farklılaşmaktadır.

Anadolu'da 2.5 milyon civarında kestane ağacı yer almaktadır. Zengin bir şekilde olan bu kaynak içerisinde renkleri çekici ve parlak, iri ve verimli bir şekilde olan cinslerin yanında, meyveleri küçük olan, veri düşük olan, kalitesi düşük olan cinslerde yer almaktadır. Bazı yetişme yörelerinde üstün olan nitelikleri ile göze batan cinsler, aşı yardımı ile çoğaltılarak yaygınlaşmışlardır. Bu şekilde yerel çeşitler meydana gelmiştir. Fakat bunların genel olan imalat içerisinde yer lan payları oldukça azdır.
" } ] }