{ "title": "Kestane Haşlama", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-haslama.jpg", "date": "20.01.2024 12:46:59", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kestane Haşlama, Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yer alan kestaneyi sevmeyen yoktur herhalde. Kışın soğuğunda sıcacık yenilen ve enfes bir tada sahip olan kestaneleri birçok kişi mangalda, ocağın üzerinde, fırında ve saçta pişirmeyi tercih ederken bazı kişiler ise kestaneyi haşlama olarak sever. Her birinin verdiği lezzet birbirinden farklıdır. Ancak kestanenin kabuklarını soymayı işkence haline getiren kişiler için kestane haşlama muhteşem bir tercih olacaktır. Ayrıca bana göre kestanenin en lezzetli olan hali haşlanmış halidir. İştah kabartan kestaneleri alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, bombeli olan kestaneleri ve teze olanları tercih etmeniz olacaktır. Kestane, haşlanırken bazı önemli olan noktalara dikkat edildiği takdirde kabukları tamamıyla soyulabilecek ve renginden hiçbir şey kaybetmemiş kararmayan ve oldukça lezzetli kestaneler ortaya çıkacaktır. Kestane haşlama, isteğe bağlı olarak birçok pilavın yapımında ve birçok farklı yemek türlerinde garnitür olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca rejim yapan kişiler ve kilo problemi olanlar kestaneyi haşlayarak tükettiklerinde kalorisinin %25 oranında azalması nedeniyle gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Sizde çok severek aldığınız kestaneleri istediğiniz lezzette yapamıyorsanız. Sizler için paylaştığım kestane haşlama yöntemini uygulamanızı öneririm. Mis gibi kokuyor ve olağanüstü lezzetli oluyor.

Kestane haşlama için gerekli olan malzemeler
Kestane haşlama nasıl yapılır?

Öncelikle derin bir tencerenin içerisine suyu ilave ettikten sonra ocağın altını yakın ve tencerenin kapağını kapatarak kaynaması için bekleyin. Kestane haşlarken dikkat edilmesi gereken en önemli kural, kestanelerin kesinlikle yıkanmamış olması gerektiğidir. Çünkü kestaneler yıkandığı takdirde piştikten sonra kabukları oldukça zor soyulur ve yıkarken içine su kaçarsa kabuklarını soymak daha da zorlaşacaktır. Bu nedenle kestaneleri yıkamadan yalnızca temiz ve hafif nemli bir bezle kestanelerin kabuklarını silmeniz yeterli olacaktır. Kestane haşlama yapılırken dikkat edilecek ayrı bir nokta ise kestanelerin kesinlikle çizilmemesi olmalıdır. Eğer kabuklarını çizerseniz kestaneler haşlanırken suya rengini bırakacağından içine çekeceğiz su kestanelerinizin renginin kararmasına neden olacaktır.

Tencerenizdeki su kaynadığı zaman suyun ısısında düşme olmaması için kestanelerin hepsini bir anda değil de gruplar halinde suyun içine atmalısınız. Yani kestaneleri 10 arlı guruplar halinde haşlayabilirsiniz. İlk gurup kestaneyi kaynayan suya attıktan sonra yaklaşık 4-5 dakika suyun içerisinde tutup bir kabın içerisine alın. Aynı işlemleri diğer guruplar içinde yaptıktan sonra kestaneleri kolay soyabilmek için soğuk suyun içerisinde biraz bekletip çıkarttıktan sonra uygun bir servis tabağına alarak ikram edebilir ve zahmetsizce soyarak yiyebilirsiniz. Kestaneleri eğer püre yapmak için haşlayacaksanız, tencereye koyacağınız suyun kaynamasını beklemeden kestaneleri direk olarak soğuk suyun içerisine atıp su kaynadıktan yaklaşık 5 dakika sonra kestaneleri suyun içinden alıp kabuklarını soyduktan sonra püre haline getirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }