{ "title": "Kestane Kargası", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-kargasi.jpg", "date": "21.01.2024 19:00:09", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası, dediğimiz Türkiye'deki adı ise ala kargadır. Bu on türden sekizi Türkiye'de sıkça görülür. Kestane kargaları kuşlar dünyasının en zeki kuşlarıdır. Ötüşleri pek güzel olmasa da kargalarda ötücü kuşlardandır ve çıkardıkları ses o kadar gürültülüdür ki etrafında hayvanları ve insanları rahatsız eder.

Kestane kargası terimi, bir hayvan bilimi terimidir. Kestane kargasının dış görüntüsü diğer kargaların tam tersi kanatlarında mavi beyaz renkler, kanat uçlarında ve kuyruğunda ise siyah renk vardır. Bu renkler kendi içerisinde kestane kargasına görsel olarak bir kontrast verir. Sonbahar aylarında daha çok kendini gösteren kestane kargası yaşam alanları çok ağaçlık olan bölgelerdir.

Kestane kargasının yaşadığı yerler
Beslenme türü çok değişiklik arz eder. Her tür hayvansal ve sebze meyve ile beslenen kestane kargaları depolama usulü ile besinleri toplar ve saklar.

Kestane kargasının besinleri
Genel yapısı utangaç olan bu kestane kargalarının seslerinin ne kadar gürültülü olduğunu söylemiştik. Bu çıkardığı sesler ile hem diğer hayvanları hem de insanları rahatsız eder.

Bu kargalar türleri içerisindeki en renkli kuşlardır. Her şeyi yiyebilme özellikleri vardır. Yiyeceklerin içerisinde çam fıstıkları da vardır. Sonbahar aylarında görülen kestane kargaları kış mevsimi için kendisine gereken besinleri depolama yöntemi ile saklar ve bu sayede mevsiminde topladığı gıdalar ile hayatını sürdürür. Tükettiği besinleri toplar veya bir ağaç kovuğuna koyar ya da kabuklu yemlerini toprak altına gömer ve gizler depola yiyeceklerinin yerini belirlemek içinde kendisine ipuçları olacak kayalar ağaç kütüklerini işaret olarak kullanırlar. Farkında olmadan ağaçların kabuklu meyvelerini, toprağa gömdüğünde bazen o meyveler yeşerir ve fidan haline gelir. Bir nevi yaşadığı ormanlık alnın gelişmesine de yardımcı olur.

Kestane kargaları bazen ilkbahar dönemlerinde gruplar halinde de görülebilir bu da biz insanlara görsel bir şov olur. Dünyada Türkiye'nin haricinde, Avrupa'da, Kuzeybatı Afrika'da, Hazar Denizinin Batısı ve Güneyinde yaşarlar.

Kestane kargaları lokal değişiklikler dışında göç yapmazlar. Yaşadıkları bölgelerde yerel bir kuş olarak geçer. Kestane kargalarının gürültülü sesleri avcıların avlanma esnasında rahatsız olduğu bir sestir. Çünkü avlarını kaçırmalarına sebep olur. Çoğu zaman sesleri taklit etme yeteneği vardır ve bu özelliğini kendisini avlayacak hayvanların seslerini taklit ederek kurtulur. Aynı zamanda başka köpek gibi hayvanların seslerini taklit ettiği de görülmüştür. Hayatlarını bu taklit yetenekleri sayesinde daha uzun dönemler idame ettirirler.
" } ] }