{ "title": "Kestane Pişirme", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-pisirme.jpg", "date": "20.01.2024 16:59:55", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Kestane pişirme, genellikle iki farklı yöntemle yapılmaktadır. Bunlar kestane kebap (Tavada, sobada, mangalda ya da fırında pişirmek) veya suda haşlama yaparak pişirmektir.

Kestane Pişirme Yöntemi

Kestaneler öncelikle yıkanmalıdır. Daha sonra nerede pişirmek isteniyorsa, fırın, mangal, soba ya da teflon tava ısıtılmalıdır. Elinizi kesmemesi için kısa saplı ve tırtıklı bıçakla üst kısımları boydan boya ama çok fazla derin olmayacak şekilde kesilir. Bu işlemde derinlik kestanenin yarısına kadar olmalıdır, iyi kesilmeyen kestaneleri pişirme işleminden sonra kabuğundan ayırmak da oldukça zor olabilir. Ayrıca kabuklarını kolay soyabilmek için bir diğer tavsiye de pişirme işleminden önce en az yarım saat suda bekletmek olabilir.

Kestaneler, ısıtılan tavaya ya da diğer bir pişirme aracına dizilir. Ocağın altı yarım yani kısık ateşte açık olmalıdır, bir süre sonra kestanelerin kesilen bölümleri açılmaya başlar. Bu alt tarafın pişmeye yaklaştığını gösterir. Kestanelerin altı kızarınca bir maşa yardımıyla tek tek kestanelerin altı üstüne getirilir. Diğer tarafı da kızarınca kestaneler pişmiş demektir. Dikkatlice ocaktan indirilmeli ve kısa bir süre dinlendirilmelidir. Kabukları soyulacak kadar soğumuşsa, soyma işlemi yapılarak servis edilebilir. Kabukları daha kolay soymak için ıslak bir bez yardımıyla kestaneler oğuşturulabilir, bu sayede kabuklar daha kolay çıkacaktır. Çok fazla soğutmadan sıcak halde yenmesi gerekir.

Kestane Haşlama Yöntemi

Ortalama bir kilo kestane pişirilecekse, malzeme olarak 1 tatlı kaşığı tuz, 1 buçuk yemek kaşığı şeker ve kaynar su gereklidir. Tuz ve şeker ekleyerek, kestanelerin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Haşlama yöntemi ile pişirilecek olan kestaneler çizilmemelidir. Çünkü haşlama sırasında kestaneden çıkan kara su, çiziklerden içeri girer ve kestaneni tadı da görüntüsü de değişebilir.

İlk önce kestaneler yıkanır ve haşlama yapılacak olan tencereye koyulur. Üstüne kaynar haldeki su ilave edilir, su miktarı ortalama 2 litre olursa yeterlidir. Daha sonra 1 buçuk yemek kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Yarım saat kadar haşlanan kestaneler muhtemelen pişmiştir. Kabuklarının sıyrılmaya başlamasından da piştiğini anlayabilirsiniz. Piştiğinden emin olduktan sonra dikkatli bir şekilde suyu süzülür, başka bir kaba alarak soyma işlemi yapılır. Sıcak olacağı için biraz bekleyip daha sonra bıçak yardımıyla kabuğundan çıkarmanız daha kolay olabilir. Kestaneler artık servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }