{ "title": "Kestane Protein", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-protein.jpg", "date": "19.01.2024 08:27:46", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Kestane protein, Kestane sıcak ve ılık havayı seven bir ağaçtır, nemli, güneşli yerlerde daha çok verim verir. Daha çok Ege, Marmara ve Doğu Karadeniz bölgesinde bulunur. Görkemli ve büyük ağaçlardır, diğer ağaçlarla birlikte yetişebilir ama sıkı sert toprağı sevmez toprağının yumuşak olması gerekmektedir.

Kestane denince aklımıza Bursa gelse de Kastamonu, İzmir ve Aydın illerinde daha çok yetiştirilir. İyi kaliteli kestane elde etmek için dikim alanı özenle seçilmeli aşılama ve düzenli ilaçlanmalıdır. Kestane ilk yetiştiği zaman dış kısmı dikenli yeşil bir bitkidir fakat toplandıktan sonra kurutularak yeşil kısımlarından ayrılır iç kısmı kahverengi sert kabukludur, çırpılarak toplanır. Vitamin açısında oldukça zengindir, faydaları saymakla bitmez.

Eskiden sobalı evlerde daha çok tüketilirdi, kestanenin ortasında çizik atılarak soba üstünde pişirilirdi, daha sağlıklı ve lezzetli olurdu.

Kestanenin faydalarını şöyle sıralayabiliriz
Daha sayamayacağımız birçok faydaları vardır, her şeye faydalı vitamin deposudur. Bunun yanı sıra faydası olduğu kadar bazı durumlarda zararlıdır. Oldukça şeker bulunur, şeker hastalarının, tansiyon ve damar sertliği bulunanların yemesi faydadan çok zarar verir.
Kestane protein açısından oldukça zengindir. Günümüzde kestaneden birçok besin elde ederiz. Kestane balı, kestane şekeri, kestane yağı, kestane kebabı gibi, cilt içinde faydaları saptanmış ve kremleri üretilmektedir. Ne yazık ki bu kadar çok faydası olan kestane günümüzde çok pahalıdır, seyyar satıcılarda kestane kebabı gramla satıldığı için çok pahalıya gelmektedir. Market ve manavlarda kilo ile daha uyguna bulmak mümkün fakat artık genelde evlerde doğal gaz ve klima olduğu için kestane kebabı yapmak sorun fırın ve tavalarda yapılan aynı lezzeti vermemektedir.
" } ] }