{ "title": "Kestane Unu", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/kestane-unu.JPG", "date": "20.01.2024 07:59:43", "author": "özlem kaynak", "article": [ { "article": "Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden özellikle odun kömür sobalarının başında tüm aile toplanır, sobada kestanenin pişmesi beklenirdi, günümüzde artık pek de öyle olmuyor, genellikle evler klimalı ya da doğal gazlı, olduğu için nerede eski kestanelerin tadı, şimdide yapıyoruz tabi, tavada yapıyoruz, fırında yapıyoruz, haşlamasını yapıyoruz, bir de dışarıda satılan kestane unu var, pek duyulmamış olmasıyla beraber, biraz pahalı da fakat evde de kendimiz kestane unu yapabiliriz. Kestane ununun, yağ oranı ve protein oranı diğer unlara nazaran çok daha düşüktür, içinde protein, nişasta, lif, potasyum ve fosfor olduğu için hem çok sağlıklı hem de çok doyurucudur. Yağ oranı düşük olduğu için bizi, kalp-damar rahatsızlıklarından ve diyabetten korur. Kestane unu diğer tahıl unları gibi gluten içermediği için sağlığımız ve kilomuz açısından diğer tahıl unlarına göre daha faydalıdır. Bazı uzmanlara göre de sütün içinde bulunan, süt şekerinin bazı çocuklarda alerji yaptığını söyleyerek, çocuklarında yemek, puding, ekmek ve çorbalarının da kestane unuyla yapılmasını önerirler.

Evde kestane unu yapımı; İstediğiniz miktarda kestaneyi alıp, iç ve dış kabuklarının güzelce soyulması için 10-15 dakika kadar haşlayalım, haşlanan kestanelerin kabuklarını soyup, bir rondo yardımıyla iyice parçalayalım, sonra kestanenin miktarına göre büyükçe bir tepsiye yayıp kurumaya bırakalım, kuruyan kestaneleri ince bir elekten geçirip un haline getirelim, unumuz hazır.

Kestane unu kullanım alanları; Kestane ununun içinde, diğer tahıl unlarının içinde bulunan, bu tahıl unları ile yapılan ekmeklerin kabarmasını sağlayan gluten maddesi olmadığı için, kestane unuyla yapılan kek ve börekler kabarık olmaz. Kestane unu ile de kek, pasta, börek gibi mamuller yapılır. Çölyak hastalığına gluten kesinlikle yasak olduğu için genelde çölyak hastası olan kişiler kestane unundan yapılan unlu mamulleri ve yemekleri tercih ederler. Tatlı bir besin maddesi olduğu için çocukların sütlerine karıştırarak direk de kullanılabilir.
" } ] }