{ "title": "Tavada Kestane", "image": "https://www.kestane.gen.tr/images/tavada-kestane.jpg", "date": "21.01.2024 13:02:51", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tavada Kestane, Sonbahar ile havaların soğumasıyla kestane sezonu da açılır. B1, B2 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olan kestane, aynı zamanda az miktarda yağ, lif ve protein içermesi nedeniyle sağlığa oldukça faydalıdır. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi, içimizi ısıtacak olan sıcacık kestanelerin en lezzetlisi tavada ve sobanın üzerinde olur bence. Malum artık birçoğumuzun evinde artık soba yok. Fakat tavada yapılan kestanede aynı soba lezzetini veriyor. Fiziksel ve bedensel yorgunlukları gideren, kasları güçlendiren, çocuk, genç ve yaşlılar için oldukça önemli bir enerji kaynağı ve kışın simgesi olan kestane, mis gibi kokusu ile birçok kişinin için oldukça vazgeçilmez bir lezzettir. Kestaneyi oldukça çok sevip aradığı lezzeti bulamayanlar ve tavada yaptığında istediği sonucu alamayanlar için kestanenin tavada nasıl pişirileceğini ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarını sizlerle paylaştım. Dışı kıtır kıtır fakat içi yumuşacık lokum kıvamında ve kabukları oldukça kolay soyulan bu tarifi denediğinizde eminim tadına bayılacaksınız.

Tavada kestane nasıl yapılır?

Öncelikle yaklaşık 1 kilogram kadar kestaneyi bıçakla bombeli olan kısmından boydan boya çizdikten sonra geniş bir kabın içerisine su doldurup çizdiğiniz kestaneleri suyun içerisine atın ve kestaneleri yaklaşık 5 dakika kadar suda beklettikten sonra suyun yüzüne çıkan kestaneleri ayırıp atın. Çünkü yüzeye çıkmış olan kestaneler muhtemelen çürümüş ve içi kurumuş olanlardır. Kestaneyi suda bekletmemizin amacı kestanenin kabuğunun yumuşamasını ve piştikten sonra kestanenin kabuğunun daha kolay soyulmasını sağlamaktır. Daha sonra sudan çıkardığınız kestaneleri kurutmadan direkt olarak teflon ya da eski usul döküm ızgara tavanın içerisine kestiğiniz kısımlar üste bakacak şekilde dizin ve tavanın kapağını kapattıktan sonra ocağın altını yüksek ateşte yakın. Ateşin yüksek ayarda olması da kestanenin kabuklarının sertleşmesini ancak içinin yumuşak kalmasını sağlayacaktır. Ardından alt kısmı kızarmaya başlayan ve kestiğiniz yerden açılmaya başlayan kestanelerin dikkatli bir şekilde tersini çevirin ve diğer tarafı da aynı şekilde pişen kestaneleri ocaktan alın. Aldığınız kestaneleri soğumadan kabuklarını çok daha kolay soyup afiyetle yiyebilmek için hafif nemli olan bir havlunun içerisine sarıp hafif üzerine bastırdıktan sonra servis tabaklarına alıp sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }