Acı Kestane


Acı Kestane, Ana vatanı Balkanlar olan, Türkiye'de ise Kafkaslarda yetişen acı kestane, at kestanesi ve yabani kestane diye de bilinir. Zaman içerisinde dünyanın birçok ülkelerinde yayılmış olan acı kestane, önceki zamanlarda ilk İstanbul olmak üzere Marmara bölgesinin geneline ekilmiştir ve yine eski dönemlerde migren, baş dönmesi, basur, sara gibi birçok hastalığa karşı yaygın olarak kullanılmıştır.
Osmanlı döneminde acı kestane nefesi kesilen atları beslemek için kullanılırmış. Bu sebepten dolayı bu kestaneye at kestanesi de denilmiştir.

Acı kestane nasıl bir bitkidir?


15-20 metre boylarında yuvarlak tacı yarım küre biçiminde gövdesi olan bu bitki, yaklaşık 150-200 yıl arası yaşayabilmektedir. Acı kestanenin yaprakları parmak şekline benzer ve 5-9 oval, yumurta biçiminde parçalardan oluşmuştur. Yaprakları uzun bir sap üzerinde yer alır ve 15-20 cm uzunluğunda 5-10 cm eninde üzerinde derin damarlar bulunan kenar kısımları dalgalı ilkbahar mevsiminde açık yeşil renginde, sonbaharda ise koyu yeşil rengini alır. Çiçekleri ise yenilebilen piramit biçiminde ve dik olarak yukarı doğrudur. Taç yaprakları beyazı andıran pembe renginde ya da beyaz, yaprakların orta kısımları ise kırmızıdır. Yaprakların içerisinde ortadan çıkan döllenme tozları yer alır. Olgunlaşan meyvelerin dış kısmı dikenli kalın ya da kahverengi koruyucu bir madde ile örtülüdür. Acı Kestanenin olgunlaşmış olan meyveleri çatlağı içinden 2-3 tane kahverengi, kırmızı kabukları sert, ceviz büyüklüğündeki tohumları yere düşer.

Acı kestane nasıl yetiştirilir?


Yetiştirilmesi oldukça kolay olan bu bitki ülkemizde sürekli kesilmesinden dolayı oldukça azalmıştır. Açık kestane tohumlarının toprağa 25-30 cm derinliğinde gömülmesi sonucunda oldukça kısa bir zaman sonra filizlenerek büyür. Mart ayı sonları ve nisan ayın tohumunun dikilebilmesi için en uygun zamandır.

Açı kestanenin hasadı ne zaman yapılır?


Açı kestane tohumları, eylül ve ekim ayında toplanıp kurutulması ile kaldırılır. Acı kestanenin toplanan tohumları kurutulduktan sonra dövülüp ya da öğütüldükten sonra kullanılır.

Acı kestanenin hangi kısımları kullanılır?

Acı kestane bitkisinin ağacının kabukları, çiçekleri, tohumları, yaprakları ve sonbaharda toplanan meyveleri kullanılabilmektedir.

Acı kestane nasıl kullanılır?

Tohumları ve çiçekleri kurutulduktan sonra kaynatılmış suyun içerisine atılarak, ağaç kabukları kaynatılarak ve yaprakları da suda kaynatılarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda kapsül olarak ve dıştan kompleks olarak da kullanılabilir.

Acı kestanenin faydaları nelerdir?
  • Bayanların oldukça ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken maddesi olarak kullanılan acı kestane, ciltte bulunan genişlemiş gözeneklere kapatır. Damar büzücü özelliğinden dolayı ve yüzde oluşan kırmızı görünümlü kılcal damarların giderilmesine yardımcı olur.
  • Kas ağrısı, romatizmal ağrılar, yüzde bulunan güneş lekeleri, göğüs toparlanması, damar ağrıları ve saç dökülmesi gibi durumlarda oldukça etki sahibidir ve botoks etkisi yapan vücut bakım ürünleri ve sıkılaştırıcı kremlerin yapımında kullanılır.
  • Vücudun birçok organında oluşmuş olan iltihaplarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Gevşeyen boyun derisini sıkılaştırır ve varis rahatsızlıklarında oldukça etkilidir.
  • Kılcal damarlarda meydana gelen kanama ve çatlama gibi durumları iyileştirir.
  • Göğsü yumuşatır ve öksürüğü azaltır
  • Antioksidan özelliğe sahiptir ve vücuda kuvvet verir
  • Kan dolaşımını güçlendirir, atar damarlarda oluşan iltihapları azaltır.
  • Hamilelik döneminde kilo alıp vermekten oluşacak olan çatlakların giderilmesinde oldukça etkilidir
  • Hazımsızlığı giderir ve hemoroid tedavisinde kullanılır.
Acı kestanenin meyveleri aynı zamanda güve oluşumunu engellemek için çamaşır dolaplarına koyulabilir, kestaneleri örümceklerin eve girmesini önlemek için kullanılır, tohumu nazara karşı tütsü gibi yakılarak kullanılabilir ve kömüründen barut elde edilir.

Acı kestanenin yan etkileri var mıdır?

Acı kestanenin yemişleri oldukça zehirlidir ve çiğ olarak tüketildiğinde zehirlenmelere neden olabilir. Aşırı derecede acı kestane özünün kullanılması sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı ve kaşıntı gibi sorunlara neden olabilir. Birtakım bitkilerle karıştırılması ve bazı ilaçlarla etkileşiminde kötü sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Mesela kan şekerini düşüren bir etkiye sahip olması nedeniyle şeker hastalarının kullandığı ilaçlardan sonra kullanılması, kan şekerinin aniden düşmesine ve bundan dolayı ortaya çıkabilecek olan tehlikelere sebep olabilir. Aynı zamanda acı kestanenin kan inceltici etkiye sahip olmasından dolayı benzer etkiye sahip olan sarımsak, zencefil, karanfil ve çemen otu gibi bitkilerle beraber kullanılması tehlikeli olabilir.
22.01.2024 01:40:02
Acı Kestane ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Acı Kestane Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Acı Kestane"
Bu kestane çocuklar toplamış yemek için yenirmi
Hasan . 04.10.2022 08:03:35
SELAMLAR. şimdi ben bu at kestanesinden topladım. meyvesini suda maynatip yiyebilir miyim veya ızgarada pişirebilir miyim. kısaca yenir mi y3nmez mi ?
UFKu DESTAN . 22.09.2018 19:51:02

Kestane Çiçeği

Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğa...
Devamını Oku

Haşlama Kestane

Haşlama kestane, Kış mevsiminde yetişen kestaneleri pişirime ve yeme yöntemlerinden birisidir. Kestane yemeyi sevenlerin tercih edeceği yöntemler arasında en...
Devamını Oku

Kestane Şekeri

Kestane Şekeri, Enfes bir tadı olan kestane şekerini tattıktan sonra beğenmeyen yoktur herhalde kestane şekerini kendi evinizde yapmak zormuş gibi hep satın ...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Tatlısı

Deniz kestanesi tatlısı, Tatlıların her zaman biz bayanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır. Tabii ki her zamanki gibi kararınca tüketilmesi gere...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Batması

Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bi...
Devamını Oku

Kestane Mantarı

Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbaha...
Devamını Oku

Kestane Ağacı

Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kes...
Devamını Oku

Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir

Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve veri...
Devamını Oku

Kestane Yaprağı

Kestane yaprağı: Herkesin hayalidir kışın soğukta sobanın üzerinde kestane pişirmek. Kestane sevmeyenimiz yoktur. Kestanenin de yapraklarının da sağlık acısı...
Devamını Oku

Kestane Çeşitleri

Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz k...
Devamını Oku

Kestane Ekimi

Kestane Ekim, kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanan ağaçlar arasında yer alır. Ancak ilkbaharın geç donlarına ve Sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir...
Devamını Oku

Gebelikte Kestane Yemek

Gebelikte kestane yemek, Hamilelik süreci, her anne adayı için çok özel geçmektedir. Bunun yanında diğer zamanlara göre bu dönem, ayrıca daha dikkat ger...
Devamını Oku

At Kestanesi Çiçeği

At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümüne toplu...
Devamını Oku

Kestane Unu

Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden özellik...
Devamını Oku

Hamilelikte Kestane

Hamilelikte kestane, Anne adayları, gebelik süresince normal zamanda çok faydalı olan yiyeceklere bile, bebeğin sağlığına tehlikeye atmamak için temkinl...
Devamını Oku

Kestane Kargası

Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası, dediği...
Devamını Oku

Kestane Aşısı

Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretilen bitk...
Devamını Oku

Kestane Saç Rengi

Kestane Saç Rengi, Kestane saç rengi tonu hemen hemen her renk tonuna uygundur diyebiliriz. Kestane renginin saç boyası olarak dereceleri yani tonları vardır...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi

Deniz kestanesi, deniz ürünlerinden birisi olup, gerisi dikenli yuvarlak yapıda olan ve çoğu tatilcilerin korkulu rüyası deniz ürünlerinden yer alan bir canl...
Devamını Oku

Kestanenin Zararları

Kestanenin zararları, kestane uzun ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Kestane ağaçlarından sonbahara doğru kestane ürünleri hasat edilir. Vitaminleri bakımından...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Son Forum Konuları
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024