At Kestanesi Çiçeği
At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümüne topluca ret yaygınlaştırılmasıyla at kestanesi çiçeği başta olmak üzere daha birçok şifalı bitkinin de göz ardı edilmesi günümüz çağında artık bilginin nerede ise hiç saklanamayacağı bilişim çağında yeniden önem kazanmaya başlamıştır.
Ayrıca at kestanesi çiçeğinin iyi gelmediği hiçbir hastalık yok gibi özellikle de mafsal ile romatizma ağrılarından tutunda aşırı ateş yükselmesine, ishale, nefes darlığına, nezleye, hemoroit (Basur), bacaklardaki varise, kalp hastalılarına, soğuk algınlığına, nikriz hastalığına ve soğuk algınlığına oldukça iyi gelmektedir. At kestanesi çiçeğinin özellikleri sadece bu kadar da değil yaprak kısımlarının ekşimsi bir tadı olduğundan bazı bölgelerde sarma yapılarak tüketilmektedir. Rusya ülkesinde çok bulunmayan ama Gürcistan da romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan at kestanesi çiçeği için Rusya'dan özellikle diğer ülkelerden at kestanesi çiçeği sipariş verilmektedir.
At Kestanesi Çiçeği Özellikleri Nelerdir?- Tohumu: Mafsal ile romatizma ağrıları gidermektedir.
- Diğer İsimleri: Aesclus hippocastanum, Hindkkestanesi, Marronnierdlnde.
- Botanik Bilgi: Atkestanesigiller türünden gelen 15-30 metre yüksekliğinde olan süs bitkisi amacı ile yetiştirilen iri yapılı bir bölge ağacıdır. Baş parmak şeklinde oldukça büyük yaprakları vardır.
Temmuz-Nisan ayları içerisinde çiçek açar. Meyve kısımları kestaneye benzer. Sonbaharda meyveleri toplanır.
- Bilinen Bileşimi: Sabunlu bir madde, kalın yağlı, cumarin, flovanlar, sapoin, şeker, tanen, fermentler, nişasta, albüminli maddeler, P, B1, K, C vitaminleri, adenozin.
- İçindeki Eskülin: Esansı nedeniyle kan dolaşımına etki eder. P vitamini özelliklerine sahiptir.
- Kestanesi: Kestane kısmı öğütülerek toz haline getirilir. Bir bardak ılık, sıcak, soğuk su fark etmez bir kaşık toz atılarak günde üç defa içildiğinde varis, ishal ve basur rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca nefes darlığı ve gribe de iyi gelir.
- Kabuğu: Kabuğu kaynatılarak gün içerisinde içildiğinde, ateş yükselmesine, hazımsızlığa, nikriz hastalığına ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
- Faydaları: Üriner sisteminin faaliyetlerini kolaylaştırıcı, kan damarlarını büzücü ve kuvvetlendirici, antitussif salgıları düzenleyici, göğsü yumuşatıcı, ağrılara rahatlık vermektedir.
At Kestanesi Çiçeğinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Hemoroit sertleşmesi, inme, chilblains, kalp krizi dahil olmak üzere geçirilen travma sonrasında şişme, dolaşım sisteminde görülen problemleri için dahili olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda ise şişen eklemler ve kırıklarda oluşan şişliği azaltmak için enjekte edilmektedir. At kestanesi çiçeği ateş düşürmekte ve lokal ödemi azaltan bir acı giderici bir bitkidir. Ayrıca anti-enflamatuvar diüretik özelliği de vardır. Kapiller kırılganlığı azaltmak ve venöz sağlığı arttırmak için venöz tonik etkisi sebebi ile kılcal kırılganlık ve damar hastalığını önlemeye yardımcı olmaktadır. - Aynı sebeplerden kaynaklanan damarlardaki yangı ve deri çatlaklarının iyileştirilmesinde oldukça yararlıdır.
- Kan dolaşımı ile damar büzücü güçlendirici tonik etkileri vardır.
- Dolaşım sisteminde damarların sağlıklı bir şekilde gücünü ve oluşumunu destekler.
- Ayrıca kılcal damarların çatlayarak kanamasını ve bacaklarda oluşan varisleri iyileştirir.
Çınar ağacını andıran güzel görünümü ile sokakları süsleyen kokusu ile insanları cezbeden at kestanesi çiçeğinin zehirli meyvesi dışında kullanıldığında basura ve varise iyi gelmekte, güneş lekelerini ve romatizmal ağrıları gidermektedir. Zehirli olduğu için meyve kısmının kaynatılarak ya da çiğ olarak yenilip içilmesinin öldürücü olabileceğini söyleyen Uzman doktorlar, problem olan bölgelere harici olarak tentür ya da merhem şeklinde sürülmesinde gözle görülür iyileşme sağladığını açıklamışlardır.
19.01.2024 16:20:22
At Kestanesi Çiçeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|