Kestane Çeşitleri

Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz koşullarında meyve yetiştirciliği hem insan sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine katkısı bakımından önem arz etmektedir. Meyveler içerisinde kestane de en önemli meyve türlerinden biridir.
Kestane, asırlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Uzmanların araştırmalarına göre ilk zamanlarda yaşayan insanların yılın 4-6 ayını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini ve kişi başına yaklaşık yıllık tüketiminin 100-150 kg arasında olduğunu belirtmektedirler. Bu nedenle kestane fakirin ekmeği, ağacı ise ekmek ağacı olarak tanımlanmaktadır. Sonbaharın eylül ayında hasadı yapılan ve piyasaya çıkan kestane. Gerek kebap gerekse de haşlamasıyla ağızlara ayrı bir tat verir. Bunun yanında şekerlemesiyle ve pasta yapımında da çokça kullanılır. Kerestesi de dayanıklı ve dekoratiftir. Kestane ağaçları barınak, yakacak ve güzellik için dünyada 40 asırdan beri yüksek, serin ve yağışı bol bölgelerde yetiştirilmektedir. Verimliliği, hasadın kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve az çok gelir kaynağı olması, insanların kestane yetiştirmeye sevk etmiştir.

Ülkemizde yetişen kestane çeşitleri aşağıdaki gibidir


Sert kabuklu meyvelerde genellikle yağ miktarı yüksek olduğu halde, karbonhidratlar daha fazladır. Kestanelerin Kimyasal Bileşimi genel olarak diğer sert kabuklu meyvelere göre daha uygundur.
Sert kabuklu meyvelerin geneli yağ miktarı bakımından midede ezme güçlüğü yaratır ve ekşimeye sebep olarak gösterilir. Kestane meyvesi normal koşullarda %40-45 karbonhidrat ve su, %4-6 protein, %1-2 kül bulunmaktadır. Kestane insan beslenmesinde karbonhidrat kaynağı oluşturmakla beraber C ve A vitaminlerinin bol olduğu bir meyvedir.

Kestane Çeşitleri; standart bir kestanede aranan özellikler şu şekilde olması istenir. Erkencilik, İri, lezzetli ve yüksek verimli olması. Şekerleme yapımında dağılmaması, Kestane hamuruna uygun olması. Kabuğun ince ve kolay soyulabilir olması, Hastalıklara, zararlılara ve Depolama sürecine uzun süre dayanıklı olabilmesi.

Marrone; En yüksek kaliteli ve daha iri meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi bölmez ve tohumun içerisine girmez. Daha.

Chataigne; Düşük kalitede ve küçük taneli meyvelerdir. Tohum zarı meyveyi böler ve tohumun içerisine girer.

Hacıömer; Ağaçları meyve açısından verimli olan ve orta kuvvette, yayvan gelişir. Meyveleri orta iriliktedir. Eylül ayının ortalarında hasat edilmeye başlanılır. Taze tüketime ve hamur yapımına uygun bir çeşittir. Meyvenin pomolojik sınıflandırılmasında ise iki grup olarak görülmektedir.

Mahmutmolla; Ağaçları meyve açısından verimli, orta kuvvet dikine gelişme göstermektedir. Meyveleri orta irilikte olup taze iken soyulur ve hamur yapımına uygundur. Eylül ayının sonlarına doğru hasadı yapılmaktadır.

Sarıaşılama; Ağaçları meyve açısından verimli yarı dik gelişme eğilimindedir. Meyveleri orta iri-iri, genişçe oval. Meyve kabuğu ise ince kahverengi, meyve eti krem renginde, sofralık tüketimi ve hamur yapımına uygundur. Kaliteli çeşit sınıfında en üst seviyededir.

Osmanoğlu; Ağacı orta kuvvette yayvan bir gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyveleri, küçük-orta, iri genişçe oval şekilli, meyve eti krem renginde olup, eylül ayının ortalarına doğru hasadı yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak kestane şekeri imalatında kullanılmaktadır.

Hacıibiş; Ağacı orta kuvvette yayvan olarak gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olan, meyve kabukları kalın, genelde çok küçük genişçe ovaldir. Meyve eti krem renginde olup iyi kalitede bir kestane türüdür. Eylül ayının son haftasında hasat edilmeye başlanır.

Yukarıda ismi geçen kestanelerin çoğu ülkemiz şartlarında en üst verimde yetiştirilen kestane çeşitleridir. Bunun yanında ülkemizde yetiştiriciliğine ağırlık verilmemekle birlikte Yurt dışında yetiştirilen ve önemli yer oluşturan yabancı kestane çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar.

İtalya; Pesio, chiusa, val susa, luserna, castel del rio.

Fransa; Sardonne, montagne, bouche de bétizac, marsol, comballe, bournette, maraval, maridonne, marigoule.

İspanya; Famosa, amarelante, longal, garrida, ınxerta, loura.

Japonya; Tsukuba, ginyose, Ishizuki, tanzawadır.
23.01.2024 04:03:51
Kestane Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kestane Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kestane Çeşitleri"
Kebaplık, hamurluk,tatlılık yüksek verimliler teşvik edilir hatta nitelikleri açıklanarak üretimi yapılmak suretiyle yetiştirilen bölgelerde devlet destekli çiftçiye dağıtılırsa kalite yaygınlaştırılmış olur.Hatta kestayetişme koşulları belli iken 1340 rakım karasal bölgede aşıкı yetiştirdim 6 yıldır ürün alıyorum,yetiştirme sahası genişletilmeli,
Muammer Sucu . 16.03.2019 11:32:00

Kestane Çiçeği

Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğa...
Devamını Oku

Haşlama Kestane

Haşlama kestane, Kış mevsiminde yetişen kestaneleri pişirime ve yeme yöntemlerinden birisidir. Kestane yemeyi sevenlerin tercih edeceği yöntemler arasında en...
Devamını Oku

Kestane Şekeri

Kestane Şekeri, Enfes bir tadı olan kestane şekerini tattıktan sonra beğenmeyen yoktur herhalde kestane şekerini kendi evinizde yapmak zormuş gibi hep satın ...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Tatlısı

Deniz kestanesi tatlısı, Tatlıların her zaman biz bayanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır. Tabii ki her zamanki gibi kararınca tüketilmesi gere...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Batması

Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bi...
Devamını Oku

Kestane Mantarı

Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbaha...
Devamını Oku

Kestane Ağacı

Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kes...
Devamını Oku

Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir

Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve veri...
Devamını Oku

Kestane Yaprağı

Kestane yaprağı: Herkesin hayalidir kışın soğukta sobanın üzerinde kestane pişirmek. Kestane sevmeyenimiz yoktur. Kestanenin de yapraklarının da sağlık acısı...
Devamını Oku

Kestane Ekimi

Kestane Ekim, kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanan ağaçlar arasında yer alır. Ancak ilkbaharın geç donlarına ve Sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir...
Devamını Oku

Gebelikte Kestane Yemek

Gebelikte kestane yemek, Hamilelik süreci, her anne adayı için çok özel geçmektedir. Bunun yanında diğer zamanlara göre bu dönem, ayrıca daha dikkat ger...
Devamını Oku

At Kestanesi Çiçeği

At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümüne toplu...
Devamını Oku

Kestane Unu

Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden özellik...
Devamını Oku

Hamilelikte Kestane

Hamilelikte kestane, Anne adayları, gebelik süresince normal zamanda çok faydalı olan yiyeceklere bile, bebeğin sağlığına tehlikeye atmamak için temkinl...
Devamını Oku

Kestane Kargası

Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası, dediği...
Devamını Oku

Kestane Aşısı

Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretilen bitk...
Devamını Oku

Kestane Saç Rengi

Kestane Saç Rengi, Kestane saç rengi tonu hemen hemen her renk tonuna uygundur diyebiliriz. Kestane renginin saç boyası olarak dereceleri yani tonları vardır...
Devamını Oku

Acı Kestane

Acı Kestane, Ana vatanı Balkanlar olan, Türkiye'de ise Kafkaslarda yetişen acı kestane, at kestanesi ve yabani kestane diye de bilinir. Z...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi

Deniz kestanesi, deniz ürünlerinden birisi olup, gerisi dikenli yuvarlak yapıda olan ve çoğu tatilcilerin korkulu rüyası deniz ürünlerinden yer alan bir canl...
Devamını Oku

Kestanenin Zararları

Kestanenin zararları, kestane uzun ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Kestane ağaçlarından sonbahara doğru kestane ürünleri hasat edilir. Vitaminleri bakımından...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Son Forum Konuları
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024