Kestane Yetiştiriciliği

Kestane yetiştiriciliği, kestane sonbahar mevsiminin en fazla talep gören yiyecekleri arasındadır. Kebabından, haşlamasına, tatlısına kadar türlü şekillerde tüketilir. Sağlık içinde oldukça faydalıdır. Pastalarda bile kestane kullanımı yaygındır. Ayrıca dayanıklı bir kerestesi olan ağaçtır. Bu nedenle dekorasyonda sıkça kestane ağacı kerestesi kullanılır.
Kestane yetiştiriciliği oldukça verimli, geliri iyi ve hasadı kolay bir tarımdır. Bu nedenle kestane yetiştiriciliği oldukça yaygınlaşmıştır. Kuzey yarım kürede yaklaşık 13 türü yetiştirilen kestane, deniz seviyesinden 700-800 metre yükseklikte rahatlıkla yetiştirilir. Yaklaşık 200-500 yıla kadar uzanan uzun bir ömrü olduğundan, kestane verimi de yüksek olur.

Kestane yetiştiriciliğinde iklim isteği


Kestane nemli, ılıman ve serin iklimleri sever. Soğuk bölgelerde kestane güney kısımlara, sıcak bölgelerde ise kuzey kısımlarına kestane dikilmelidir. Kışın -30 dereceye kadar dayanan bir bitkidir. Ancak ilkbahardaki geç donlara dayanıksızdır. Yazın fazla sıcaklardan kolay etkilenir. Bu meyvelerin içinin boşalmasına neden olur. Yüksek sıcaklıktan ziyade mevsimin yağışsız yani kurak geçmesi kestaneyi daha fazla etkiler. Gölgeyi sevmesine rağmen, kuzeyde daha fazla ışığa gereksinimi olur. Yağış ortalaması yıllık 600-1600 mm olan bölgelerde rahatlıkla kestane yetiştirilebilir. Çiçeklenme döneminde yağış fazla olursa, döllenme olumsuz etkilenir. Bu yüzden fazla yağış kestane yetiştiriciliğinde iyi değildir.
Yağışların düzenli olması önemlidir.

Kestane yetiştiriciliğinde toprak isteği


Kazık köklü bir bitki olan kestane gevşek yapılı toprakları, geçirgen ve hafif olanları sever. Volkanik kaynaklı olan potasyum bakımından zengin olan topraklar daha iyidir. Killi ve ağır topraklarda kestane mürekkep hastalığına daha kolay yakalanır. Çukur vadiler daha soğuk olacağından kestane buralarda yetiştirilmemelidir. En iyisi yamaç arazilerde kestane bahçesi kurulmasıdır.

Kestane yetiştiriciliği nasıl yapılmalı?


Kestane vejatatif yolla daldırma ve çiçeklerin köklendirilmesi yöntemiyle çoğaltılır. Bunun için en uygun yöntem aşılamadır. Burada kaliteli tohum kullanılması önemlidir. Çimlenme gücü yüksek tohumlar kullanılmalıdır. Ortam nemli ve soğuk olursa kestane tohumlarının çimlenme gücü yüksek olur. Tohumla üretimde ön işlem katlama yapılmalıdır. Nemli ve soğuk ortamda katlama için 3 ay yeterli olur. Bu işlemde tahta sandıklara 3-4 cm kalınlıkta perlit ya da temiz dere kumu konularak, bir sırada meyve konur. Meyveler ise kabuklu olarak konmalıdır. Katlamadan sonra tahta sandık fungusistli suyla sulanmalıdır. Daha sonra 0-4 derecedeki yere konulan sandıklar burada bekletilmelidir. Katlama işleminden sonra buradan alınan tohumlar ekilecek araziye sıralı şekilde ekilir.

Kestane üretimi aşıyla da yapılır. Aşıyla üretilen fidanların birisi anaç fidandan, diğeri altlık fidandan gelen 2 farklı genotip olur. Altlık olan yeni fidanın kökünü, anaç aşı kalemi de yeni fidanın gövdesini oluşturur. Aşı kalemlerinin seçiminde, hastalığa dayanıklı olan yaşlı bireyler seçilmelidir. Ayrıca verimliliği, meyve iriliği, erkencilik, meyve rengi, tadı, rengi, parlaklığı, sertliği gibi unsurlarda dikkate alınmalıdır.

Kestane yetiştiriciliğinde yer ve toprak seçimi önemlidir. Geçirgen, havadar, derin topraklar tercih edilmelidir. Denizden en az 400 metre yükseklikte kestane bahçesi oluşturulmalıdır. Bu bahçe fidanların ekilmesiyle, doğal yetişen ağaçların aşılanmasıyla kurulabilir. Çiçeklenme döneminde birbirine uygun olan tozlayıcı türler seçilmelidir. Dikim aralığı 10-12 metre olmalıdır. Kestane ağaçları ortalama 15 metre yükselebilir. Dikim yapılacak çukurlara 150-200 gram kompoze gübre verilir ve toprakla karıştırılır.

Kestane budama için en fazla kullanılan yöntem doruk dallı terbiye yapmaktır. Ağaçlar belirli bir yüksekliğe geldiği zaman doruk dal kesilir. Dikimden sonraki ilk yılda fidanlara neme göre 2-3 sulama yapılır. Daha sonra sulama yapılması zararlı olur. Arazide eğim fazlaysa seki yapılması gerekir. Nemin korunması içinde malçlama yapılmalıdır.

Kestane yetiştiriciliğinde hasat dönemi Eylül başından itibaren Ekim ayı ortalarına kadar devam eder. Ağaçlarda doğal renginde meyveler olduğunda, hasat zamanı olduğu anlaşılabilir. Tüm meyveler birden olgunlaşmaz. Hasatta gün ışığında fazla bekletilmeden meyvelerin toplanması gerekir. Gün aşırı hasat yapılabilir.
21.01.2024 18:49:33
Kestane Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kestane Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kestane Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kestane Çiçeği

Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğa...
Devamını Oku

Haşlama Kestane

Haşlama kestane, Kış mevsiminde yetişen kestaneleri pişirime ve yeme yöntemlerinden birisidir. Kestane yemeyi sevenlerin tercih edeceği yöntemler arasında en...
Devamını Oku

Kestane Şekeri

Kestane Şekeri, Enfes bir tadı olan kestane şekerini tattıktan sonra beğenmeyen yoktur herhalde kestane şekerini kendi evinizde yapmak zormuş gibi hep satın ...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Tatlısı

Deniz kestanesi tatlısı, Tatlıların her zaman biz bayanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır. Tabii ki her zamanki gibi kararınca tüketilmesi gere...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Batması

Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bi...
Devamını Oku

Kestane Mantarı

Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbaha...
Devamını Oku

Kestane Ağacı

Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kes...
Devamını Oku

Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir

Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve veri...
Devamını Oku

Kestane Yaprağı

Kestane yaprağı: Herkesin hayalidir kışın soğukta sobanın üzerinde kestane pişirmek. Kestane sevmeyenimiz yoktur. Kestanenin de yapraklarının da sağlık acısı...
Devamını Oku

Kestane Çeşitleri

Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz k...
Devamını Oku

Kestane Ekimi

Kestane Ekim, kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanan ağaçlar arasında yer alır. Ancak ilkbaharın geç donlarına ve Sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir...
Devamını Oku

Gebelikte Kestane Yemek

Gebelikte kestane yemek, Hamilelik süreci, her anne adayı için çok özel geçmektedir. Bunun yanında diğer zamanlara göre bu dönem, ayrıca daha dikkat ger...
Devamını Oku

At Kestanesi Çiçeği

At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümüne toplu...
Devamını Oku

Kestane Unu

Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden özellik...
Devamını Oku

Hamilelikte Kestane

Hamilelikte kestane, Anne adayları, gebelik süresince normal zamanda çok faydalı olan yiyeceklere bile, bebeğin sağlığına tehlikeye atmamak için temkinl...
Devamını Oku

Kestane Kargası

Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası, dediği...
Devamını Oku

Kestane Aşısı

Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretilen bitk...
Devamını Oku

Kestane Saç Rengi

Kestane Saç Rengi, Kestane saç rengi tonu hemen hemen her renk tonuna uygundur diyebiliriz. Kestane renginin saç boyası olarak dereceleri yani tonları vardır...
Devamını Oku

Acı Kestane

Acı Kestane, Ana vatanı Balkanlar olan, Türkiye'de ise Kafkaslarda yetişen acı kestane, at kestanesi ve yabani kestane diye de bilinir. Z...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi

Deniz kestanesi, deniz ürünlerinden birisi olup, gerisi dikenli yuvarlak yapıda olan ve çoğu tatilcilerin korkulu rüyası deniz ürünlerinden yer alan bir canl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Son Forum Konuları
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024