Kestane

Kestane, bol lif içeren kış meyvelerinden bir tanesidir. Bu yiyecek eski zamanlarda Çin, Kore, Japonya ve Akdeniz ülkelerinde çok tutulan bir besin kaynağı olmuştur. Kestaneler düşük miktardaki yağ ve yüksek nişasta değerleri ile fındık ve türevlerinden daha farklıdır. Ufalanabilen bir yapısı mevcuttur. Lezzeti hafif tatlımsıdır. Normalde kış aylarında soba üzerinde pişirilerek tüketilen bir besin olmasına rağmen konserve hali ile yaz aylarında da kestane severler tarafından tüketilmektedir.
Eylül ayında yenmeye başlanıp kış boyunca tüketimi devam etmektedir. Kış besini olan kestane ekim ayından mart ayına kadar organik bir biçimde tüketilebilmektedir.

Taze organik bir gıda olmasından dolayı güçlü besleyici değeri mevcuttur. Aynı zamanda bir antioksidan görevi üstlenmektedir. Özellikle kamp yapan izciler tarafından kamp ateşi üzerinde pişirildiği çok lezzetli olmaktadır.

Kestane seçerken büyük olanları ve taze olanları tercih etmek gerekir. Özellikle kış aylarında çocuklar tarafından aranılan bir lezzettir. Şimdilerde sobalı evlerin sayısı azaldığı için dışarıdan hazır biçimde satılır.

Doyurucu olma özelliğinden ziyade beslenmeye katkı sağlayan pek çok besin öğesine sahiptir. Vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Diğer kabuklu yemişlere göre vitamin ve mineral bakımından üstündür. B1, B2 ve C vitaminleri bakımından zengin bir kaynaktır. Kestanenin sağlık bakımından faydaları çok fazladır.
Düşük kalorili olmasına karşın vitamin mineral ve diğer besleyici değerler açısından zengindir. Kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezine yardımcı olacak folik asidi üretmektedir. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor gibi mineraller bakımından zengin bir besindir. Aynı zamanda 100 gram kadar kestane 518 mg potasyum ihtiva etmektedir. Kestanede badem ve fındıkta olduğu gibi gluten yoktur.

Antioksidan etkisi bulunduğu için kanser ve kalp rahatsızlıklarının riskini düşürmesi, sindirim olaylarını düzenlemesi, beyni geliştirmesi ve kemik yapısını güçlendirmesi genel faydaları arasında sayılabilir. Diğer faydalarını detaylı bir biçimde sıralamak gerekirse şunları söyleyebiliriz:
  • Kestane bol miktarda lif içerdiğinden dolayı sindirim sistemi faaliyetlerine oldukça iyi gelmektedir. Bu lifler çözülebilir ve çözülemez olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. İşte bu lifler bağırsakların geçirgenliğini arttırarak boşaltımın kolaylaşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Pek çok fındık vb. Ürün karbonhidrat bakımından düşük seviyededir. Bu sebeple diyet yapanların listelerine ilave edilmektedir. Fakat kestanenin karbonhidrat seviyesi yüksektir. 3 avuç kadar kestanede neredeyse 45 gramlık karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidratlar iyi birer enerji vericidir diyebiliriz. Kestanenin ihtiva ettiği karbonhidrat komplekstir. Yani sıradan karbonhidratların tam tersi bir biçimde iyi sindirilirler ve bu sebeple enerji dahi verirler.
  • Beyin fonksiyonlarının çalışmasına büyük katkı sağlamaktadır.
  • Kestanenin ihtiva ettiği mineraller antioksidan görevi üstlenmektedir. Serbest radikalleri emerek etkisiz konuma getirmektedir. Bu serbest radikaller bedende serbest biçimde bulunan ve istem dışı büyüme oluşturarak tümör yapan ve kansere neden olan zararlı hücrelerdir. Bu durumlardan korunmak için bolca antioksidan alınması gerekmektedir. Yetecek düzeyde antioksidan alımı kanser ve kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmesine fayda sağlamaktadır.
  • Kestane kemik yapısını destekleyerek güçlü kemiklerin oluşmasına katkı sağlamaktadır.
19.01.2024 02:01:53
Kestane ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kestane Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kestane"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kestane Çiçeği

Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğa...
Devamını Oku

Haşlama Kestane

Haşlama kestane, Kış mevsiminde yetişen kestaneleri pişirime ve yeme yöntemlerinden birisidir. Kestane yemeyi sevenlerin tercih edeceği yöntemler arasında en...
Devamını Oku

Kestane Şekeri

Kestane Şekeri, Enfes bir tadı olan kestane şekerini tattıktan sonra beğenmeyen yoktur herhalde kestane şekerini kendi evinizde yapmak zormuş gibi hep satın ...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Tatlısı

Deniz kestanesi tatlısı, Tatlıların her zaman biz bayanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır. Tabii ki her zamanki gibi kararınca tüketilmesi gere...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi Batması

Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bi...
Devamını Oku

Kestane Mantarı

Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbaha...
Devamını Oku

Kestane Ağacı

Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kes...
Devamını Oku

Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir

Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve veri...
Devamını Oku

Kestane Yaprağı

Kestane yaprağı: Herkesin hayalidir kışın soğukta sobanın üzerinde kestane pişirmek. Kestane sevmeyenimiz yoktur. Kestanenin de yapraklarının da sağlık acısı...
Devamını Oku

Kestane Çeşitleri

Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz k...
Devamını Oku

Kestane Ekimi

Kestane Ekim, kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanan ağaçlar arasında yer alır. Ancak ilkbaharın geç donlarına ve Sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir...
Devamını Oku

Gebelikte Kestane Yemek

Gebelikte kestane yemek, Hamilelik süreci, her anne adayı için çok özel geçmektedir. Bunun yanında diğer zamanlara göre bu dönem, ayrıca daha dikkat ger...
Devamını Oku

At Kestanesi Çiçeği

At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümüne toplu...
Devamını Oku

Kestane Unu

Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden özellik...
Devamını Oku

Hamilelikte Kestane

Hamilelikte kestane, Anne adayları, gebelik süresince normal zamanda çok faydalı olan yiyeceklere bile, bebeğin sağlığına tehlikeye atmamak için temkinl...
Devamını Oku

Kestane Kargası

Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası, dediği...
Devamını Oku

Kestane Aşısı

Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretilen bitk...
Devamını Oku

Kestane Saç Rengi

Kestane Saç Rengi, Kestane saç rengi tonu hemen hemen her renk tonuna uygundur diyebiliriz. Kestane renginin saç boyası olarak dereceleri yani tonları vardır...
Devamını Oku

Acı Kestane

Acı Kestane, Ana vatanı Balkanlar olan, Türkiye'de ise Kafkaslarda yetişen acı kestane, at kestanesi ve yabani kestane diye de bilinir. Z...
Devamını Oku

Deniz Kestanesi

Deniz kestanesi, deniz ürünlerinden birisi olup, gerisi dikenli yuvarlak yapıda olan ve çoğu tatilcilerin korkulu rüyası deniz ürünlerinden yer alan bir canl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Son Forum Konuları
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024