Kestanenin zararları, kestane uzun ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Kestane ağaçlarından sonbahara doğru kestane ürünleri hasat edilir. Vitaminleri bakımından oldukça zengin olan kestane B1, B2, C vitaminleri açısından tüketilmesi tavsiye edilir. Sonbahar ve kış mevsiminde sokaklar da bile sık sık görülen kestanenin kokusu ve tadı muhteşemdir.
Çocukların da severek tükettiği kestane sağlık için inanılmaz bir vitamin deposudur. Kestaneyi kebap olarak, haşlama olarak veya mangalda pişirerek tüketmek oldukça faydalıdır. Özellikle sobalı evlerde sobanın üzerinde pişirilerek yapılan yiyeceklerin arasında yer alır. Ayrıca içerdiği Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve protein gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir besindir. Bu faydaları sebebiyle birçok hastalıkta özellikle vitamin eksikliği sorunu olan kişilerin tüketilmesi halinde şifa kaynağı olarak kullanılır. Kestanenin faydaları olduğu kadar zararları da bulunur. Fazla tüketilmesi halinde oluşabilecek zararlarının yanı sıra belirli hastalıkları olan kişilerin kestaneyi tüketmemesi gerekir.
Kestanenin tüketiminde oluşan zararlar
Kestane fazla tüketilmediği taktirde herhangi bir yan etkisi bulunmaz Aşırı tüketimi halinde bazı problemlere neden olurken; özellikle at kestanesi ve kestane yağı tüketiminde oldukça dikkatli davranılması gerekir. Kestane bilinçli olarak tüketildiği zaman faydaları gözlenirken; bilinçsiz tüketilmesi halinde birçok yan etkisi vardır. Özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerin ve doğal ilaç kullanan kişilerin kestane yağı veya at kestanesi gibi ürünleri tüketmesinde oldukça dikkatli davranması gerekir.
Kestanenin oluşabilecek zararları kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Kestanenin fazla tüketilmesi ile ishal, şişkinlik, hazımsızlık ve sindirim sistemi ile alakalı hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir. İshal gibi problemi olan kişilerin kestaneyi tüketmesi tavsiye edilmez. Ayrıca mide bakımından sorun yaşayan kişilerin kestaneyi fazla tüketmemesi tavsiye edilir. İçerdiği lif bakımından zengin olan kestanenin ishal gibi oluşumlarda tüketilmemesi oldukça önemlidir. Çünkü ishalin daha fazla olmasına neden olur.
Kestane yağı kullanılması için doktor kontrolü gerekir, doktora danışılması ile kestane yağının kullanılması tavsiye edilir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlara neden olduğu bilinir.
Ayrıca emzirme ve gebelik döneminde kestane yağı veya at kestanesi gibi ürünlerin kullanılmadan önce doktora sorulması, doktor tavsiye eder ise bu ürünlerin kullanması tavsiye edilir.
Şeker ve yüksek tansiyon hastalarının kestane tüketmeleri oldukça sakıncalıdır. İçerdiği besin değerleri sebebiyle tansiyonun yükselmesine neden olduğu için en fazla üç dört tane kestane tüketmeleri tavsiye edilir.
Diyabet hastalarının içerdiği nişasta bakımıyla kestaneyi az tüketmeleri tavsiye edilir.
Kestanenin içerdiği özellikler bakımıyla kan inceltici ilaç kullanmak zorunda olan kişilerin kestane tüketiminden uzak durmaları gerekir.
At kestanesi içerisinde esculin olarak bilinen zehirli bir madde bulunmaktadır. Bu nedenle at kestanesinin fazla tüketiminde vücudun zehirlenmesine sebebiyet verdiği bilinir. Emziren annelerin ve gebelerin at kestanesi tüketmesi çok zararlıdır. Bu sebepten dolayı at kestanenin tüketilmemesi tavsiye edilir.
Yaklaşık olarak dört adet orta boy kestanenin bir dilim ekmek ile eş değer kalori de bulunduğu hesaplanmıştır. Bu sebepten dolayı kestane tüketiminde dikkat edilmesi gerekir. Özellikle kilo problemi olan kişilerin kestane tüketmekten kaçınması tavsiye edilir.
İçerdiği kalori ve besin değeri sebebiyle kestanenin tüketilmesi halinde birçok zararı olduğu da belirtilmiştir. Her şeyin azı karar çoğu zarar denilen deyim kestane için oldukça uygun olan bir anlatımdır. Dolayısıyla fazla kestane tüketimi insan bedenine zarar verir.
Damar hastalığı olan kişilerin kestane tüketmemesi oldukça önemlidir. Damar sertliklerini gibi problemlere sebep olduğu bilinmektedir.
20.01.2024 02:19:48
Kestanenin Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Akşamdan sonra kestane yedim sabah uykusundan yüksek tansiyonla uyandım birde internete bakayım dedim fayda ve zararlarını hakikaten tetikledi aman ha 3 veya 4taneden fazlası zarar Hatice yıldırım . 26.11.2017
Alpike : Hatice Hanım, kestanenin kan değerlerini dengeleyici bir özelliği bulunmaktadır. Ancak aşırı fazlası bazı insanlarda bu gibi sorunlara neden olabilmektedir. Aslında birçok yiyecekte de bu durum aynıdır. Birçok yiyeceğin fazlası insan vücuduna zarar verebilmektedir. Bu nedenle dengeli beslenmek her zaman bize fayda gösterecektir. 10.08.2018 04:22:24
kahvaltidan sonra yedim cok yedim ama cok kotu oldum duygusazlisdim beynimde acaib seyler oldu sikintidan olecektim resmen. elma sirkesi ictim kendime geldim gunay . 07.01.2019 16:10:13
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024