Kestane Tohumu Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Kestane Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kestane Tohumu

Kestane tohumu, Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilen bir besin kaynağıdır. Orta Çağlarda, özellikle Güney Avrupa'daki orman toplulukları için önemli bir karbonhidrat kaynağı olarak kullanılmıştır. Kestane unu oldukça besleyicidir ve bu nedenle bu bölgelerde temel gıda maddesi olarak tercih edilmiştir.

Kestane Tohumunun Tüketimi

Kestane tohumları, çeşitli şekillerde tüketilebilir:

  • Ateşte közlenmiş
  • Haşlanmış
  • Suda kaynatılmış
Genellikle "kestane kebap" olarak bilinen yöntemde, kestane tohumları üst kısımları hafifçe çizilerek 200-220 °C sıcaklıkta 10-15 dakika fırında pişirilir.

Kestane, ayrıca çeşitli çörek, kek ve pasta tariflerinde de kullanılır. Özellikle Bursa ve İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Bozdağ'da üretilen "kestane şekeri" olarak bilinen tatlı türü oldukça popülerdir ve büyük miktarlarda üretilmektedir.

Kestanenin Ekoloji İstekleri

İklim İstekleri:

Kestane, kış mevsiminde -30°C'ye kadar dayanabilmektedir. Ancak, ilkbaharın geç ve sonbaharın erken donlarına karşı hassastır. Yıllık yağış ortalaması 600-1600 mm olan yerlerde yetişir. Çiçeklenme döneminde fazla yağış, döllemeyi olumsuz etkilediği için kestane fazla yağışı sevmez. Fazla yağış, mantar hastalıkları nedeniyle yaprakların dökülmesine neden olabilir.

Budama:

En yaygın kullanılan sistem doruk dallı terbiye sistemidir. Doruk dalı egemen olan bu sistemde ağaç belli bir yüksekliğe ulaştığında zirve dalı kesilir.

Sıcaklık:

Kestanenin meyvelerini olgunlaştırması için çiçek açımından hasada kadar günlük ısı toplamının 2000-2300 °C olması gerekmektedir. Kestane, kışın düşük sıcaklıklarda -30°C'ye kadar dayanabilir, ancak ilkbaharın geç ve sonbaharın erken donlarına karşı hassastır. Yazın aşırı sıcaklıklardan değil, ancak kuraklık nedeniyle yağışsız dönemlerde etkilenir.

Yağış:

Kestane, yıllık yağış toplamı 600-1200 mm olan yerlerde susuz yetişebilir. Bu nedenle yağış, kestane yetiştiriciliği için önemlidir. Çiçeklenme döneminde yağan yağışlar meyve tutumunu olumsuz etkiler.

Toprak:

Kestane, kazık köklü bir bitkidir. Bahçe oluşturulacak yerin toprağının gevşek yapılı ve derin olması gereklidir. Potasyumca zengin topraklar tercih edilmelidir. Toprak pH'ının 5,5-6 dolaylarında olması istenir. Zor, killi ve su geçirgenliği düşük topraklar tercih edilmemelidir. Genellikle bu tip topraklarda mürekkep hastalığı kolayca oluşabilmektedir.

Kestanenin Üretilmesi ve Anaçlar

Daldırma ve çeliklerle köklendirme yöntemleri kullanılsa da en yaygın ve güvenilir yöntem aşılı fidan ile üretimdir. Aşılama için Haziran sürgün göz aşısı kullanılmalıdır. Kestane tohumları, 0-4 derecede 3 aylık bir katlama sonucu olarak %90 oranında bir çimlenme gösterir. Tohumlar, katlanmadan önce mantar ilaçları ile ilaçlanmalıdır. Katlamadan çıkan tohumlar, 70-80 cm sıra aralığında ve 30 cm sıra üzerinde ekilirler. Kazık köklü olduğu için kök ucunu kesmek, saçak kök yapmasını sağlar. Aynı yılın Haziran ayında aşılanma yapılmalıdır. Aşılı fidan, kış mevsiminde durgun dönemde bahçeye dikilmelidir. Diğer kullanılan anaçlar Maravel ve Marigoule'dir. Bu anaçlardan elde edilen çelikler köklendirilip, üzerine kültür çeşitleri aşılanır.

Bahçe Kurma

Bahçe yeri seçerken toprak ve yer faktörleri dikkate alınmalıdır. Toprağın geçirgen, havalanır ve derin olması gereklidir. Zor topraklar risklidir. Soğuğun toplandığı çukurlar ve vadilerde kestane yetiştiriciliği açısından tehlikeli sayılmaktadır. Deniz seviyesinden en az 400 metre yüksekliklerde plantasyonlar kurulmalıdır. Dikim aralıkları yeni bahçe kurarken 7mX7m, 8mX8m olarak tercih edilmelidir. Dikim anında yapılacak işlemler arasında dikim çukuruna 150-200 g kompoze gübre ve üzerine ahır gübresi verilmelidir. Dikim çukuru 40-50 cm genişlik ve derinlikte olmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kestane Çeşitleri Nelerdir?

Kestane Çeşitleri Nelerdir?

Kestane Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kestanenin Zararları Nelerdir?

Kestanenin Zararları Nelerdir?

At Kestanesi Çiçeği Türleri ve Özellikleri

At Kestanesi Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Kestane Ekimi Nasıl Yapılır?

Kestane Ekimi Nasıl Yapılır?

Güncel

Deniz Kestanesi Türleri ve Özellikleri

Deniz Kestanesi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kestane Kabız Yapar mı?

Kestane Kabız Yapar mı?

Güncel

Kestane Yetiştiriciliği

Kestane Yetiştiriciliği