Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kestane Tohumu

Kestane Tohumu

Kestane tohumu Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da çok fazla tüketilmektedir. Ortada çağlarda Güney Avrupa'da yeterli buğday unu bulunmayan orman toplulukları basit karbonhidrat kaynağı olarak kullanılmaktaydı. Unu oldukça besleyicidir.

Tohumlar, ateşte közlenmiş, haşlanmış ya da suda kaynatılmış olarak tüketilir. İlkine genellikle 'kestane kebap' denilmektedir, bu metot, kestane tohumları üst kısımları hafifçe çizilir ardından, 200-220 °C ısıda 10-15 dk müddetle fırına verilerek hazırlanır.

Kestane hem de birtakım çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır. Bununla beraber bilhassa bursa şehrimizde ve İzmir şehrimizin Ödemiş kazasındaki (Bozdağ) dağında kestane şekeri ismiyle bilinmekte olan bir tatlı türü de çok fazla sevilmektedir ve çok önemli miktarlarda üretilmektedir.

Kestanenin Ekoloji İstekleri


İklim İstekleri: Kestane kış mevsiminde -30C' civarı dayanabilmektedir. Fakat ilkbaharın geç sonbaharın önceki donlarına karşın hassastır. Yıllık yağış ortalaması 600-1600 mm durumda olan yerlerde yetişir. Çiçek çağında yağan fazla yağış döllenmeyi etkileyeceği amaçlı fazla yağışı sevmez. Fazla yağış mantar hastalığı sebebiyle yaprakların dökülmesine neden olur.

Budama: En fazla tatbik edilen sistem zirve dallı terbiye sistemidir. Doruk dalı egemen durumda olan bu sistemde ağaç belli bir yüksekliğe ulaşınca zirve dalı kesilir.

Sıcaklık: Kestanenin meyvelerini olgunlaştırması amacıyla çiçek açımından hasada gündelik ısı toplamının 2000-2300 *C olması gerekiyor. Kestane kış düşük sıcaklıklarda -30 dereceye civarı dayanabilmektedir. Fakat ilkbaharın geç ve sonbaharın ilk donlarına karşın hassastır. Kestane yazın fazla sıcaklıklardan değil fakat yağışsız geçtiğimiz mevsimlerde kuraklıktan etkilenirler. Kestanelerin kış soğuklarına gereksinimleri ortada seviyede olmakla beraber bunlarla alakalı kesinlikle rakamlar değerlendirilmiş değildir.

Yağış: Kestane senelik yağış toplamı 600-1200 mm durumda olan yerlerde susuz yetişebilir. Bu sebeple yağış kestane yetiştiriciliğindir mühimdir. Çiçeklenme çağında yağan yağışlar meyve tutumunu negatif etkiler.

Toprak: Kestane kazık köklü bir nebattır. Bahçe oluşturulması tahmin edilen yerin toprağının gevşek yapılı ve derin olması gerekiyor. Potasyumca zengin topraklar tercih edilmelidir. Toprak pH'ının 5,5-6 dolaylarında olması istenir. Zor, killi, su geçirgenliği topraklar tercih edilmemelidir. Genelde bu tip topraklarda mürekkep hastalığı kolayca oluşabilmektedir.

Kestanenin Üretilmesi ve Anaçlar


Daldırma, çeliklerle köklendirme metotları kullanılsa da en fazla tatbik edilen ve en emin metot aşılı fidan ile üretimdir. Aşılamada kesinlikle Haziran sürgün göz aşısı kullanılmalıdır. Kestane tohumları 0-4 derecede 3 aylık bir katlama sonucu olarak %90 oranında bir çimlenme gösterir. Tohumlar katlanmadan öncesinde mantarı ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Katlamadan çıkan tohumlar 70-80 cm. Sıra içinde uzaklıkta ve 30 cm. Sıra üzerlerine ekilirler. Kazık köklü meydana geldiği amaçlı kök ucunu kesmek saçak kök yapmasını olanağı sağlar. Aynı senenin Haziran ayı içinde aşılanması yapılmalıdır. Aşılı fidan kış mevsiminde durgun çağında bahçeye kuruluş edilmelidir. Öbür kullanılan anaçlar Maravel ve Marigoule'dir. Bu anaçlardan edinilen çelikler köklendirilip, üzerlerine kültür türleri aşılanır.

Bahçe Kurma


Bahçe yeri seçerken yeri dikkate alınmalıdır. Toprak ve yer faktörleri çok önemlidir. Toprağın geçirgen, havalanır ve derin olması gereklidir. Zor topraklar çok fazla risklidir. Soğuğun toplanmakta olduğu çukurlar ve vadilerde kestane yetiştiriciliği açısından tehlikeli sayılmaktadır. Denizden minimum 400 metre yüksekliklerde plantasyonlar kurulmalıdır. Dikim aralıkları yepyeni bahçe kuruluş ederken 7mX7m, 8mX8m. Dikim mesafeleri tercih edilmelidir. Dikim anında yapılacak işlemler, dikim çukuruna 150-200 g. Kompoze gübre ve üzerlerine ahır güresi verilmelidir. Dikim çukuru 40-50 cm genişlik ve derinliğinde olmalıdır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 20:15:44
Kestane Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kestane Tohumu Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kestane Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kestane Çiçeği
Kestane Çiçeği
Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğanın insana bir armağanıdır. Nasıl keşfetmiştir insanoğlu, zamanla kim bilir, bu kadar çok amaçlı k...
Haşlama Kestane
Haşlama Kestane
Haşlama kestane, Kış mevsiminde yetişen kestaneleri pişirime ve yeme yöntemlerinden birisidir. Kestane yemeyi sevenlerin tercih edeceği yöntemler arasında en kolay olanıdır. Bazı kişiler ocakta tavada, bazıları mangalda ya da soba üzerinde pişirip ye...
Kestane Şekeri
Kestane Şekeri
Kestane Şekeri, Enfes bir tadı olan kestane şekerini tattıktan sonra beğenmeyen yoktur herhalde kestane şekerini kendi evinizde yapmak zormuş gibi hep satın almaya yöneliriz. Evinizde misafirlerinize ailenize kestane şekerini yapmanız hiç de zor deği...
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz kestanesi tatlısı, Tatlıların her zaman biz bayanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır. Tabii ki her zamanki gibi kararınca tüketilmesi gerekir. Bu arada içeriğindeki malzemeleri ve yapılışını anlatmadan belirtmek istediğim bir şey v...
Deniz Kestanesi Batması
Deniz Kestanesi Batması
Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bir olaydır. Bu durumun tedavisi çok kolay ve pratik yöntemlerle yapılabilir fakat tedaviye ger...
Kestane Mantarı
Kestane Mantarı
Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbahar aylarında meralarda ve çayırlıklarda kendiliğin yetişen bir mantar türüdür. Şekil olarak be...
Kestane Ağacı
Kestane Ağacı
Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kestane ağacı olan bölgelerimiz Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara'dır. Tamda istediği iklim koşulları...
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve verimi fazla kestane ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir, bu b...
Kestane Yaprağı
Kestane Yaprağı
Kestane yaprağı: Herkesin hayalidir kışın soğukta sobanın üzerinde kestane pişirmek. Kestane sevmeyenimiz yoktur. Kestanenin de yapraklarının da sağlık acısından oldukça faydaları vardır.Kestane yaprağının faydaları nelerdir?Kestane yaprağı ve kabukl...
Kestane Çeşitleri
Kestane Çeşitleri
Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz koşullarında meyve yetiştirciliği hem insan sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine katkısı ...
Kestane Ekimi
Kestane Ekimi
Kestane Ekim, kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanan ağaçlar arasında yer alır. Ancak ilkbaharın geç donlarına ve Sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir ağaçtır. Yıllık yağış ortalaması 600-1500 mm yağışlarda rahatlıkla yetişir. Çiçek döneminde ...
Gebelikte Kestane Yemek
Gebelikte Kestane Yemek
Gebelikte kestane yemek, Hamilelik süreci, her anne adayı için çok özel geçmektedir. Bunun yanında diğer zamanlara göre bu dönem, ayrıca daha dikkat gerektiren bir zaman dilimidir. Her anne adayı bu dönemde bilhassa yediklerine ve içtiklerine, ayrıca...

 

Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Kestane Mantarı
Kestane Ağacı
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane Yaprağı
Kestane Çeşitleri
Kestane Ekimi
Gebelikte Kestane Yemek
At Kestanesi Çiçeği
Kestane Unu
Hamilelikte Kestane
Kestane Kargası
Kestane Aşısı
Kestane Saç Rengi
Acı Kestane
Deniz Kestanesi
Kestanenin Zararları
Kestane Dikeni
Zehirli Kestane
Kestane Kabuğu
Kestane Kahve Saç Rengi
Kestane Balı
Aşılı Kestane Fidanı
Kestane Kabız Yapar mı?
Kestane Tohumu
Deniz Kestanesi Kurabiyesi
Popüler İçerik
At Kestanesi Çiçeği
At Kestanesi Çiçeği
At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümün...
Kestane Unu
Kestane Unu
Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden ...
Hamilelikte Kestane
Hamilelikte Kestane
Hamilelikte kestane, Anne adayları, gebelik süresince normal zamanda çok faydalı olan yiyeceklere bile, bebeğin sağlığına tehlikeye atmamak için temki...
Kestane Kargası
Kestane Kargası
Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası,...
Kestane Aşısı
Kestane Aşısı
Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretil...
Kestane Saç Rengi
Kestane Saç Rengi
Kestane Saç Rengi, Kestane saç rengi tonu hemen hemen her renk tonuna uygundur diyebiliriz. Kestane renginin saç boyası olarak dereceleri yani tonları...
Acı Kestane
Acı Kestane
Acı Kestane, Ana vatanı Balkanlar olan, Türkiye de ise Kafkaslarda yetişen acı kestane, at kestanesi ve yabani kestane diye de bilinir. Zaman içerisin...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024