Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kestane Yetiştiriciliği

Kestane Yetiştiriciliği

Kestane yetiştiriciliği, kestane sonbahar mevsiminin en fazla talep gören yiyecekleri arasındadır. Kebabından, haşlamasına, tatlısına kadar türlü şekillerde tüketilir. Sağlık içinde oldukça faydalıdır. Pastalarda bile kestane kullanımı yaygındır. Ayrıca dayanıklı bir kerestesi olan ağaçtır. Bu nedenle dekorasyonda sıkça kestane ağacı kerestesi kullanılır. Kestane yetiştiriciliği oldukça verimli, geliri iyi ve hasadı kolay bir tarımdır. Bu nedenle kestane yetiştiriciliği oldukça yaygınlaşmıştır. Kuzey yarım kürede yaklaşık 13 türü yetiştirilen kestane, deniz seviyesinden 700-800 metre yükseklikte rahatlıkla yetiştirilir. Yaklaşık 200-500 yıla kadar uzanan uzun bir ömrü olduğundan, kestane verimi de yüksek olur.

Kestane yetiştiriciliğinde iklim isteği


Kestane nemli, ılıman ve serin iklimleri sever. Soğuk bölgelerde kestane güney kısımlara, sıcak bölgelerde ise kuzey kısımlarına kestane dikilmelidir. Kışın -30 dereceye kadar dayanan bir bitkidir. Ancak ilkbahardaki geç donlara dayanıksızdır. Yazın fazla sıcaklardan kolay etkilenir. Bu meyvelerin içinin boşalmasına neden olur. Yüksek sıcaklıktan ziyade mevsimin yağışsız yani kurak geçmesi kestaneyi daha fazla etkiler. Gölgeyi sevmesine rağmen, kuzeyde daha fazla ışığa gereksinimi olur. Yağış ortalaması yıllık 600-1600 mm olan bölgelerde rahatlıkla kestane yetiştirilebilir. Çiçeklenme döneminde yağış fazla olursa, döllenme olumsuz etkilenir. Bu yüzden fazla yağış kestane yetiştiriciliğinde iyi değildir. Yağışların düzenli olması önemlidir.

Kestane yetiştiriciliğinde toprak isteği


Kazık köklü bir bitki olan kestane gevşek yapılı toprakları, geçirgen ve hafif olanları sever. Volkanik kaynaklı olan potasyum bakımından zengin olan topraklar daha iyidir. Killi ve ağır topraklarda kestane mürekkep hastalığına daha kolay yakalanır. Çukur vadiler daha soğuk olacağından kestane buralarda yetiştirilmemelidir. En iyisi yamaç arazilerde kestane bahçesi kurulmasıdır.

Kestane yetiştiriciliği nasıl yapılmalı?


Kestane vejatatif yolla daldırma ve çiçeklerin köklendirilmesi yöntemiyle çoğaltılır. Bunun için en uygun yöntem aşılamadır. Burada kaliteli tohum kullanılması önemlidir. Çimlenme gücü yüksek tohumlar kullanılmalıdır. Ortam nemli ve soğuk olursa kestane tohumlarının çimlenme gücü yüksek olur. Tohumla üretimde ön işlem katlama yapılmalıdır. Nemli ve soğuk ortamda katlama için 3 ay yeterli olur. Bu işlemde tahta sandıklara 3-4 cm kalınlıkta perlit ya da temiz dere kumu konularak, bir sırada meyve konur. Meyveler ise kabuklu olarak konmalıdır. Katlamadan sonra tahta sandık fungusistli suyla sulanmalıdır. Daha sonra 0-4 derecedeki yere konulan sandıklar burada bekletilmelidir. Katlama işleminden sonra buradan alınan tohumlar ekilecek araziye sıralı şekilde ekilir.

Kestane üretimi aşıyla da yapılır. Aşıyla üretilen fidanların birisi anaç fidandan, diğeri altlık fidandan gelen 2 farklı genotip olur. Altlık olan yeni fidanın kökünü, anaç aşı kalemi de yeni fidanın gövdesini oluşturur. Aşı kalemlerinin seçiminde, hastalığa dayanıklı olan yaşlı bireyler seçilmelidir. Ayrıca verimliliği, meyve iriliği, erkencilik, meyve rengi, tadı, rengi, parlaklığı, sertliği gibi unsurlarda dikkate alınmalıdır.

Kestane yetiştiriciliğinde yer ve toprak seçimi önemlidir. Geçirgen, havadar, derin topraklar tercih edilmelidir. Denizden en az 400 metre yükseklikte kestane bahçesi oluşturulmalıdır. Bu bahçe fidanların ekilmesiyle, doğal yetişen ağaçların aşılanmasıyla kurulabilir. Çiçeklenme döneminde birbirine uygun olan tozlayıcı türler seçilmelidir. Dikim aralığı 10-12 metre olmalıdır. Kestane ağaçları ortalama 15 metre yükselebilir. Dikim yapılacak çukurlara 150-200 gram kompoze gübre verilir ve toprakla karıştırılır.

Kestane budama için en fazla kullanılan yöntem doruk dallı terbiye yapmaktır. Ağaçlar belirli bir yüksekliğe geldiği zaman doruk dal kesilir. Dikimden sonraki ilk yılda fidanlara neme göre 2-3 sulama yapılır. Daha sonra sulama yapılması zararlı olur. Arazide eğim fazlaysa seki yapılması gerekir. Nemin korunması içinde malçlama yapılmalıdır.

Kestane yetiştiriciliğinde hasat dönemi Eylül başından itibaren Ekim ayı ortalarına kadar devam eder. Ağaçlarda doğal renginde meyveler olduğunda, hasat zamanı olduğu anlaşılabilir. Tüm meyveler birden olgunlaşmaz. Hasatta gün ışığında fazla bekletilmeden meyvelerin toplanması gerekir. Gün aşırı hasat yapılabilir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 18:49:33
Kestane Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kestane Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kestane Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kestane Çiçeği
Kestane Çiçeği
Kestane Çiçeği, Tarihin her döneminde insanoğlunun ilk besin kaynağıdır. Kestane eski zamanlardan beri Bursa ilimizin meşhur olduğu bir yiyecektir. Doğanın insana bir armağanıdır. Nasıl keşfetmiştir insanoğlu, zamanla kim bilir, bu kadar çok amaçlı k...
Haşlama Kestane
Haşlama Kestane
Haşlama kestane, Kış mevsiminde yetişen kestaneleri pişirime ve yeme yöntemlerinden birisidir. Kestane yemeyi sevenlerin tercih edeceği yöntemler arasında en kolay olanıdır. Bazı kişiler ocakta tavada, bazıları mangalda ya da soba üzerinde pişirip ye...
Kestane Şekeri
Kestane Şekeri
Kestane Şekeri, Enfes bir tadı olan kestane şekerini tattıktan sonra beğenmeyen yoktur herhalde kestane şekerini kendi evinizde yapmak zormuş gibi hep satın almaya yöneliriz. Evinizde misafirlerinize ailenize kestane şekerini yapmanız hiç de zor deği...
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz kestanesi tatlısı, Tatlıların her zaman biz bayanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır. Tabii ki her zamanki gibi kararınca tüketilmesi gerekir. Bu arada içeriğindeki malzemeleri ve yapılışını anlatmadan belirtmek istediğim bir şey v...
Deniz Kestanesi Batması
Deniz Kestanesi Batması
Deniz Kestanesi Batması, olayı genel olarak yaz aylarını deniz kenarlarında, tatilde, geçiren herkesin başına gelebilecek acı verici ve rahatsızlık verici bir olaydır. Bu durumun tedavisi çok kolay ve pratik yöntemlerle yapılabilir fakat tedaviye ger...
Kestane Mantarı
Kestane Mantarı
Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbahar aylarında meralarda ve çayırlıklarda kendiliğin yetişen bir mantar türüdür. Şekil olarak be...
Kestane Ağacı
Kestane Ağacı
Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kestane ağacı olan bölgelerimiz Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara'dır. Tamda istediği iklim koşulları...
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane ağacı nerelerde yetişir, bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşulları sever. Nispeten güneşli ve nemi fazla olan yerlerde, daha sağlıklı ve verimi fazla kestane ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir, bu b...
Kestane Yaprağı
Kestane Yaprağı
Kestane yaprağı: Herkesin hayalidir kışın soğukta sobanın üzerinde kestane pişirmek. Kestane sevmeyenimiz yoktur. Kestanenin de yapraklarının da sağlık acısından oldukça faydaları vardır.Kestane yaprağının faydaları nelerdir?Kestane yaprağı ve kabukl...
Kestane Çeşitleri
Kestane Çeşitleri
Kestane Çeşitleri, Kestane; Kayıngiller familyasından castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Günümüz koşullarında meyve yetiştirciliği hem insan sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine katkısı ...
Kestane Ekimi
Kestane Ekimi
Kestane Ekim, kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanan ağaçlar arasında yer alır. Ancak ilkbaharın geç donlarına ve Sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir ağaçtır. Yıllık yağış ortalaması 600-1500 mm yağışlarda rahatlıkla yetişir. Çiçek döneminde ...
Gebelikte Kestane Yemek
Gebelikte Kestane Yemek
Gebelikte kestane yemek, Hamilelik süreci, her anne adayı için çok özel geçmektedir. Bunun yanında diğer zamanlara göre bu dönem, ayrıca daha dikkat gerektiren bir zaman dilimidir. Her anne adayı bu dönemde bilhassa yediklerine ve içtiklerine, ayrıca...

 

Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Kestane Mantarı
Kestane Ağacı
Kestane Ağacı Nerelerde Yetişir
Kestane Yaprağı
Kestane Çeşitleri
Kestane Ekimi
Gebelikte Kestane Yemek
At Kestanesi Çiçeği
Kestane Unu
Hamilelikte Kestane
Kestane Kargası
Kestane Aşısı
Kestane Saç Rengi
Acı Kestane
Deniz Kestanesi
Kestanenin Zararları
Kestane Dikeni
Zehirli Kestane
Kestane Kabuğu
Kestane Kahve Saç Rengi
Kestane Balı
Aşılı Kestane Fidanı
Kestane Kabız Yapar mı?
Kestane Tohumu
Deniz Kestanesi Kurabiyesi
Popüler İçerik
At Kestanesi Çiçeği
At Kestanesi Çiçeği
At Kestanesi Çiçeği, ülkemizde kullanımı özellikle kocakarı ilacı kültürünün, batıyı örnek alınarak geliştirilmesi ve geçmişe yönelik ne var ise tümün...
Kestane Unu
Kestane Unu
Kestane Unu, kestane yediden yetmişe herkesin sevdiği bir şeydir. Kestane kış aylarının vazgeçilmezlerindendir, kışın özellikle akşam oldu mu eskiden ...
Hamilelikte Kestane
Hamilelikte Kestane
Hamilelikte kestane, Anne adayları, gebelik süresince normal zamanda çok faydalı olan yiyeceklere bile, bebeğin sağlığına tehlikeye atmamak için temki...
Kestane Kargası
Kestane Kargası
Kestane kargası, Karga kuşlarının on çeşidinden biridir. Dünyada karga kuşlarının on adetten başka çeşidi yoktur. Bunlardan biri olan kestane kargası,...
Kestane Aşısı
Kestane Aşısı
Kestane aşısı, kestanelerin aşı ile üretimi, anaç bitkiden aşı kalemleri alarak veya gözün altlık fidanlar üzerine kaynaşması ile olur. Aşı ile üretil...
Kestane Saç Rengi
Kestane Saç Rengi
Kestane Saç Rengi, Kestane saç rengi tonu hemen hemen her renk tonuna uygundur diyebiliriz. Kestane renginin saç boyası olarak dereceleri yani tonları...
Acı Kestane
Acı Kestane
Acı Kestane, Ana vatanı Balkanlar olan, Türkiye de ise Kafkaslarda yetişen acı kestane, at kestanesi ve yabani kestane diye de bilinir. Zaman içerisin...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kestane Çiçeği
Haşlama Kestane
Kestane Şekeri
Deniz Kestanesi Tatlısı
Deniz Kestanesi Batması
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Turkiyede Soyulmus Ve Pismis Kestane Uretimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024