Kestane Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Kestane Türleri ve Özellikleri

Kestane

Kestane, bol lif içeren kış meyvelerinden biridir. Eski zamanlarda Çin, Kore, Japonya ve Akdeniz ülkelerinde çok tutulan bir besin kaynağı olmuştur. Kestaneler, düşük miktarda yağ ve yüksek nişasta değerleri ile fındık ve türevlerinden farklıdır. Ufalanabilen bir yapısı vardır ve lezzeti hafif tatlımsıdır. Normalde kış aylarında soba üzerinde pişirilerek tüketilen bir besin olmasına rağmen, konserve hali ile yaz aylarında da kestane severler tarafından tüketilmektedir. Eylül ayında yenmeye başlanıp kış boyunca tüketimi devam etmektedir. Kış besini olan kestane, ekim ayından mart ayına kadar organik bir şekilde tüketilebilmektedir.

Kestaneyi Seçme ve Tüketme

Taze organik bir gıda olmasından dolayı güçlü besleyici değeri vardır. Aynı zamanda bir antioksidan görevi üstlenmektedir. Özellikle kamp yapan izciler tarafından kamp ateşi üzerinde pişirildiğinde oldukça lezzetli olmaktadır.

Kestane seçerken büyük ve taze olanları tercih etmek gerekir. Özellikle kış aylarında çocuklar tarafından aranan bir lezzettir. Şimdilerde sobalı evlerin sayısı azaldığı için dışarıdan hazır biçimde satılmaktadır.

Besleyici Değerler ve Sağlık Faydaları

Doyurucu olma özelliğinden ziyade beslenmeye katkı sağlayan pek çok besin öğesine sahiptir. Vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Diğer kabuklu yemişlere göre vitamin ve mineral bakımından üstündür. B1, B2 ve C vitaminleri bakımından zengin bir kaynaktır. Kestanenin sağlık bakımından faydaları çok fazladır. Düşük kalorili olmasına rağmen vitamin, mineral ve diğer besleyici değerler açısından zengindir. Kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezine yardımcı olacak folik asidi üretmektedir. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor gibi mineraller bakımından zengin bir besindir. Aynı zamanda 100 gram kadar kestane 518 mg potasyum içermektedir. Kestanede badem ve fındıkta olduğu gibi gluten yoktur.

Antioksidan etkisi bulunduğu için kanser ve kalp rahatsızlıklarının riskini düşürmesi, sindirim olaylarını düzenlemesi, beyni geliştirmesi ve kemik yapısını güçlendirmesi genel faydaları arasında sayılabilir. Diğer faydalarını detaylı bir şekilde sıralamak gerekirse şunları söyleyebiliriz:

  • Kestane bol miktarda lif içerdiğinden dolayı sindirim sistemi faaliyetlerine oldukça iyi gelmektedir. Bu lifler çözülebilir ve çözülmez olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. İşte bu lifler bağırsakların geçirgenliğini arttırarak boşaltımın kolaylaşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Pek çok fındık vb. ürün karbonhidrat bakımından düşük seviyededir. Bu sebeple diyet yapanların listelerine ilave edilmektedir. Ancak kestanenin karbonhidrat seviyesi yüksektir. 3 avuç kadar kestanede neredeyse 45 gramlık karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidratlar iyi birer enerji vericidir diyebiliriz. Kestanenin ihtiva ettiği karbonhidrat komplekstir. Yani sıradan karbonhidratların tam tersi bir şekilde iyi sindirilirler ve bu sebeple enerji dahi verirler.
  • Beyin fonksiyonlarının çalışmasına büyük katkı sağlamaktadır.
  • Kestanenin ihtiva ettiği mineraller antioksidan görevi üstlenmektedir. Serbest radikalleri emerek etkisiz konuma getirmektedir. Bu serbest radikaller bedende serbest bir şekilde bulunan ve istem dışı büyüme oluşturarak tümör yapan ve kansere neden olan zararlı hücrelerdir. Bu durumlardan korunmak için bolca antioksidan alınması gerekmektedir. Yeterli düzeyde antioksidan alımı kanser ve kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmesine fayda sağlamaktadır.
  • Kestane kemik yapısını destekleyerek güçlü kemiklerin oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kestane Kaç Kalori?

Kestane Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Yetiştiriciliği

Kestane Yetiştiriciliği

Kestanenin Zararları Nelerdir?

Kestanenin Zararları Nelerdir?

Kestane Rengi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Rengi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Ekimi Nasıl Yapılır?

Kestane Ekimi Nasıl Yapılır?

Güncel

Kestane Kargası Türleri ve Özellikleri

Kestane Kargası Türleri ve Özellikleri

Güncel

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kestanesi Tarifi ve Malzemeleri