Kestane Balı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Kestane Balı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kestane balı, çiçek balına nazaran daha koyu bir renge sahiptir ve çiçek balına göre iki kat daha fazla demir içeriği barındırır. Haziran ayı başlarından itibaren kestane çiçeklerinden elde edilen bu bal, keskin, buruk ve acımsı bir tada sahiptir. Rengi koyu kahverengi olup, oldukça yoğun bir kıvama sahiptir. Kestane tadı ve kokusuna hakim olan kestane balı, mikrop kırıcı etkiye sahiptir.

Kestane Balı Faydaları

  • Kestane balı, yara tedavisinde antibiyotiklerden daha etkili olabilir. Özellikle antibiyotiğe direnç kazanmış bakterilerin neden olduğu kronik yaralarda düzenli olarak kullanıldığında yaraların tamamen iyileşmesini sağlar.
  • Her gün düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu bakteri ve virüslere karşı korur. İçeriğindeki vitamin ve demir, akyuvar sağlığı için de faydalıdır.
  • 1 ölçü kestane balı, 2 ölçü su ve 1 çay kaşığı tarçın karıştırılarak elde edilen karışım, artrit ağrılarının olduğu bölgelere masaj yaparak uygulandığında ağrının hafiflediği gözlenir. Ayrıca, 2 tatlı kaşığı kestane balı ve 1 çay kaşığı toz tarçın karışımı, günde iki defa tüketildiğinde kronik artrite karşı iyi gelir.
  • 5 şeker kaşığı kestane balı ve 1 şeker kaşığı toz tarçın karışımı, diş ağrısının olduğu bölgeye uygulandığında ağrıyı hafifletir. Gerekli oldukça gün içinde tekrarlanabilir.
  • 2 yemek kaşığı kestane balı üzerine toz tarçın eklenip, yemeklerden hemen önce tüketildiğinde hazımsızlık ve gribe karşı etkilidir.
  • 1 şeker kaşığı kestane balı, 2 şeker kaşığı toz tarçın ve 1 bardak ılık su karışımı düzenli tüketildiğinde idrar kesesi enfeksiyonlarına karşı iyi gelir.
  • Kestane balı, mide ve kemik kanseri üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. Mide ve kemik kanserine maruz kalan kişilerin günde 1 yemek kaşığı kestane balı tüketmesi hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir. Toz tarçınla karıştırılarak 30 gün boyunca günde üç defa alınabilir.
  • Kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Tarçınla karıştırılarak her gün sabah kahvaltısında tüketildiğinde kolesterol seviyesini düşürerek kalp krizine karşı koruma sağlar. Düzenli tüketildiğinde nefes darlığına da iyi gelir.
  • Erkeklerde sperm üretimini artırmak için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Sperm problemi yaşayan erkekler düzenli olarak kestane balı tüketirse sperm sayısında ve kalitesinde artış yaşanır. Gebe kalmakta zorlanan kadınlar da kestane balını toz tarçınla karıştırarak tükettiklerinde doğurganlık özelliklerinde artış gözlemlenebilir. Ayrıca kestane balı, bir sakızla birlikte gün içinde çiğnendiğinde üreme sistemi üzerinde etkili olur.
  • Kestane balı ve tarçın kullanılarak hazırlanan kür, mide ağrısı ve mide ülserine karşı iyi gelir. Ayrıca mide gazı için de faydalıdır.
  • Saç dökülmesi için kullanılabilir. Bir miktar zeytinyağı ısıtılarak içerisine kestane balı ve toz tarçın eklenip karıştırılır. Bu karışım saçlara sürülerek 15 dakika bekletilir ve ardından uygun bir şampuanla yıkanır.
  • Ilıtılmış kestane balı, bir miktar toz tarçınla karıştırılarak gün içinde üç kez tüketildiğinde kronik öksürük, sinüzit ve soğuk algınlığına karşı faydalı olur.
  • Sivilce ve cilt problemlerine karşı kullanılabilir. Kestane balına tarçın eklenerek krem kıvamına getirilir. Gece yatmadan önce problemli bölgelere sürülür ve sabah ılık suyla yıkanarak ciltten arındırılır. 15 gün boyunca düzenli uygulandığında sivilcelere karşı etkili olabilir. Ayrıca egzama, sedef ve mantar gibi cilt hastalıkları için de kullanılabilir.
  • Yorgunluğa karşı enerji sağlamak için kullanılabilir. 1 su bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kestane balı eklenir ve karıştırılır. Bu karışım her gün sabah ve enerjiye ihtiyaç duyulduğunda tüketilebilir.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde yaşlanmaya bağlı izleri önler. 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 4 tatlı kaşığı kestane balı ve 1 tatlı kaşığı toz tarçın eklenir. Bu karışım dört eşit parçaya bölünerek gün boyu içilir. Cildin daha canlı, taze ve kusursuz görünmesini sağlar.
  • Kestane balı, acı bal ile karıştırılmamalıdır. Acı bal "deli bal" olarak adlandırılırken, kestane balının acı olması bu karışıklığa sebep olmuştur.
  • Her gün bir kaşık kestane balı tüketildiğinde sindirime büyük katkı sağlar ve vücuttaki zararlı maddelerin mesane yoluyla atılmasını destekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni