Kestane Pişirme
Kestane pişirme, özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Kestaneler, hem lezzetli hem de besleyici bir atıştırmalık olarak bilinir. Kestane pişirmenin iki temel yöntemi vardır: kestane kebap (tavada, sobada, mangalda veya fırında pişirme) ve suda haşlama.
Kestane Kebap Yöntemi
Kestaneleri pişirmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hazırlık aşamaları vardır:
- Kestaneler öncelikle iyice yıkanmalıdır.
- Kestanelerin üst kısımları, kısa saplı ve tırtıklı bir bıçakla boydan boya ancak çok derin olmayacak şekilde kesilmelidir. Derinlik, kestanenin yarısına kadar olmalıdır. İyi kesilmeyen kestaneleri pişirme işleminden sonra kabuğundan ayırmak zor olabilir.
- Kestaneleri pişirmeden önce en az yarım saat suda bekletmek, kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar.
Pişirme işlemi ise şu şekilde yapılır:
- Fırın, mangal, soba veya teflon tava ısıtılır.
- Isıtılan tavaya veya diğer pişirme aracına kestaneler dizilir. Ocağın altı kısık ateşte açık olmalıdır.
- Bir süre sonra kestanelerin kesilen bölümleri açılmaya başlar. Bu, alt tarafın pişmeye yaklaştığını gösterir.
- Kestanelerin altı kızarınca, bir maşa yardımıyla kestanelerin altı üstüne getirilir.
- Diğer tarafı da kızarınca kestaneler pişmiş demektir. Dikkatlice ocaktan indirilir ve kısa bir süre dinlendirilir.
- Kabukları soyulacak kadar soğumuşsa, soyma işlemi yapılarak servis edilir. Kabukları daha kolay soymak için ıslak bir bez yardımıyla kestaneler ovulabilir.
Kestane Haşlama Yöntemi
Kestane haşlama yöntemi, daha yumuşak ve sulu kestaneler elde etmek için tercih edilir. Ortalama bir kilo kestane pişirilecekse, malzeme olarak 1 tatlı kaşığı tuz, 1 buçuk yemek kaşığı şeker ve kaynar su gereklidir. Tuz ve şeker ekleyerek, kestanelerin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Haşlama işlemi ise şu şekilde yapılır:
- Kestaneler yıkanır ve haşlama yapılacak olan tencereye koyulur.
- Üstüne kaynar haldeki su ilave edilir, su miktarı ortalama 2 litre olursa yeterlidir.
- 1 buçuk yemek kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir.
- Yarım saat kadar haşlanan kestaneler muhtemelen pişmiştir. Kabuklarının sıyrılmaya başlamasından piştiğini anlayabilirsiniz.
- Piştiğinden emin olduktan sonra dikkatlice suyu süzülür, başka bir kaba alınarak soyma işlemi yapılır.
- Sıcak olacağı için biraz bekleyip daha sonra bıçak yardımıyla kabuğundan çıkarmanız daha kolay olabilir.
Kestaneler artık servise hazırdır. Afiyet olsun.
|